Vučković: Jesenska sjetva neće biti ugrožena zbog plavog dizela

Jesenska sjetva neće biti ugrožena zbog zamrzavanja cijene plavog dizela, kazala je ministrica poljoprivrede Marija Vučković, dodavši kako su u Vladi svjesni pojačanog pritiska na benzinske crpke s obzirom na vrijeme i kontekst.

"Vlada je zadržala cijenu plavog dizela na 8,49 kuna. Generalno, da nije bilo mjera, ta cijena bi bila već odavno otprilike 10,70 kuna. Vlada time šalje poruku da nastoji osigurati plavi dizel kao neophodni energent za poslove poljoprivrednika i ribara po priuštivim cijenama, a svi znamo da je ovo vrijeme velikih izazova za sve, pa i za njih i za Vladu koja paketima pomoći nastoji pomoći svima", kazala je Vučković novinarima uoči sjednice Vlade.

Dodala je da Vlada nastoji pomoći kućanstvima, javnom sektoru i svim poduzetnicima, uključujući i distributere, koje je zamolila u ovim izazovnim vremenima za solidarnost.

Kako je pojasnila, do pritiska na benzinskim postajama oko plavog dizela dolazi zbog toga što Ina, koja opskrbljuje tim gorivom sve hrvatske poljoprivrednike i ribare, ima određenih logističkih problema s obzirom na pojačani pritisak.

"U stalnom smo kontaktu s Inom, ona će nastaviti davati sve od sebe kako bi se jesenska sjetva i ribarska djelatnost isto tako odvijala neometano. Goriva će biti", ustvrdila je Vučković.

Na pitanje ima li kakvih kontakata s bivšim ministrima, kolegama u Vladi Tomislavom Tolušićem ili Gabrijelom Žalac, odgovorila da se nisu dugo čuli, ali da je sa svima bivšima u kontaktu, dok je na pitanje oko istražnih procesa oko njih kazala da je to u tijeku, da se radi temeljiti i neovisno te da to nije teret za Vladu.

"Upravo ova Vlada pokazuje svakim danom svoju podršku neovisnosti pravosuđa", odgovorila je ministrica, dodajući da svoj posao nastavlja raditi s velikom odgovornošću, stručnošću i čašću te da to može u svakom trenutku dokazati.

Filipović: Ima plavog dizela

I ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović kazao je novinarima da kad ne bi bilo kontinuiranih intervencija Vlade, cijena plavog dizela bi bila 10,70 kuna za litru.

"Mi je sad držimo na 8,49 kuna upravo radi naših poljoprivrednika i ribara", kazao je, dodavši da 90 posto tržišta, kada se govori o plavom dizelu, kontrolira Ina, na čijim benzinskim pumpama ima plavog dizela.

"Ako se negdje dogodilo da ga na nekoj pumpi nema, vjerujem da će se to u razdoblju koje je ispred nas promijeniti", poručio je.

Izvor: Hina/Vlada

Pisane vijesti | Marija Vučković