Vučković: Ne očekuje se nestašica voća i povrća

Trenutna situacija na hrvatskom i europskom tržištu ne upućuje na nestašicu voća i povrća, trgovinski tijekovi odvijaju se neometano i nemamo najava nestašice, a cijena proizvoda je tržišna kategorija, rekla je u ponedjeljak ministrica poljoprivrede Marija Vučković.

Ministrica Vučković je za vrijeme posjeta Glini rekla da ne može precizno odgovoriti hoće li ili neće biti nestašice, ali da trenutna situacija na europskom i hrvatskom tržištu, kako ona kaže, ne upućuje na takvo što.
 
Što se tiče povećanja cijena poljoprivrednih proizvoda, Vučković je izjavila da Vlada nastoji pomoći svima, najprije građanima, zatim javnom sektoru, pa onda i gospodarstvenicima koji se suočavaju s raznim poremećajima.
 
"Zadnjih godinu i pol takav poremećaj itekako je bio i još uvijek jest, iako usporen, uz vrlo visok rast cijena poljoprivrednih proizvoda", rekla je.
 
Upravo zbog toga, dodala je, postoji nacionalni strateški plan koji treba odgovoriti na pitanje kako povećati proizvodnju i produktivnosti.
 
Istaknula je kako taj plan odgovara i na pitanje kako omogućiti dovoljnu količinu hrane po prihvatljivim cijenama za građane.
 
Ministarstvo obratilo posebnu pozornost prema sektorima koje smatra osjetljivima
 
Vučković je rekla da se površine s voćem i povrćem pod trajnim nasadima bitno ne mijenjaju godinama, a da je ministarstvo obratilo posebnu pozornost prema sektorima koje smatra osjetljivima.
 
Ministarstvo je nastojalo bodovnim sustavom motivirati sve poljoprivrednike da se u što većoj mjeri bave domaćim uzgojem, posebnim vrstama stočarstva, sadnjom trajnih nasada ili povrtnim kulturama.
 
Spomenula je i posebne investicijske natječaje iz programa ruralnog razvoja koji su se odnosili i na ulaganja u potpuno i dobro opremljena zemljišta s trajnim nasadima, te dodaje da je nedavno bio jedan takav natječaj.
 
"Dodatno smo kroz mjere koje se odnose na mlade i male poljoprivrednike bodovali one koji će se baviti stočarstvom odnosno domaćim uzgojem ili voćem i povrćem", kazala je.
 
Vučković je najavila i dodatne potpore za ulaganja u trajne nasade i za one koji se bave voćem ili povrtnim kulturama kojih nemamo dovoljno.
 
Kada je riječ o žitaricama, ministrica je rekla da je lanjski visoki rast cijena žitarica jednom sektoru poljoprivrede odgovarao, a drugom koji treba nabaviti stočnu hranu nije.
 
Navela je da u ovom trenutku poljoprivrednici imaju na raspolaganju niz mjera i sami odlučuju u koje će vrste proizvodnje ulagati.
 
Sam po sebi pad cijena može biti eventualni problem za određenu kategoriju poljoprivrednika, no ta će kategorija u sljedećem vremenu donijeti drugu odluku u što će ulagat svoje vrijeme i resurse, dodala je.
 
Izvor: Hina/Vlada

Pisane vijesti