Vučković: Nikoga nećemo zaboraviti i nitko neće biti napušten

Slika /Vijesti/2023/Srpanj/21 srpnja/VRH_6925-01.jpeg

Činimo sve što možemo, donijeli smo jedan program i sada idemo u donošenje i drugog, ali i drugih mjera kako bi omogućili ugroženim svinjogojcima da se izbore s problemima koje nam je svima donijela afrička svinjska kuga, poručila je ministrica poljoprivrede Marija Vučković na sjednici Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem koja se održava u Otoku.

Vučković je navela kako je ta bolest do sada registrirana u 145 domaćinstava na području Vukovarsko-srijemske županije pri čemu je 90 posto zaraženih domaćinstava na području općina Frenovci i Gunja.

"Najviše pozornosti sada izaziva naredba koja govori da se u zonama ograničenja ne mogu držati svinje u kategorijama 0, 1 i 2, a paralelno s tom naredbom donesena je i odluka da će se plaćati rekategorizacija u svim subjektima. Zamijenjen je i veliki dio veterinarskih timova i došli su veterinari iz cijele zemlje tako da desetak timova izvan Vukovarsko-srijemske županije trenutačno radi ovdje na terenu", kazala je.

Dodatnim programom potpore motivirat ćemo da se zadrže tržišne cijenu svinja

Po njezinim riječima, na djelu je prvi program pomoći i odnosi se na plaćanje tržišne vrijednosti svinja koje će se eutanazirati.

"Dobili smo izuzeće od Europske komisije za premještanje svinja u zatvorenim sustavima i održavanje klaonica koje će raditi po posebnim procedurama, a pri tome će imati uvjete da nastave svoje poslovanje kao i do sada. Prvih nekoliko klaonica nam se prijavilo i sinoć smo imali sastanak s klaoničarima i prerađivačima. Morat ćemo napravit dodatan program potpore koji je namijenjen samo klaoničarima, da ih dodatno motiviramo da iskoriste navedena izuzeća, a da pri tom zadržimo tržišnu cijenu svinja prema proizvođačima", rekla je ministrica Vučković.

Napomenula je da će se naredbe i rješenja mijenjati kako se bude mijenjala epidemiološka slika na terenu, rekavši i da se u ministarstvu trenutačno radi na programu kako pomoći svinjogojcima kojima su svinje eutanizirane te se ne smiju idućih godinu dana baviti svinjogojstvom. "Nitko neće biti zaboravljan i napušten, pronaći ćemo rješenja i za ovaj problem", poručila je Vučković.
 
Izvor: Vlada / Hina 

Pisane vijesti | Poljoprivreda | Marija Vučković