Vučković: Potpore poljoprivrednicima nikad veće

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković izjavila je u nedjelju da potpore poljoprivrednicima nikad nisu bile veće te istaknula kako nije točna informacija da će se smanjiti potpore za izravna plaćanja poljoprivrednicima.

"Potpore poljoprivrednicima neće se smanjivati. Dapače, bit će veće nego ove godine", rekla je ministrica Vučković komentirajući današnje tvrdnje predstavnika nekoliko poljoprivrednih udruga da će smanjivanje proračuna za poljoprivredu, što je predviđeno prijedlogom proračuna za 2020., pridonijeti daljnjem propadanju tog sektora.

Za potpore u poljoprivredi i ribarstvu osigurano više od 6,2 mlrd kuna

Pojasnila je da je proračun za Ministarstvo poljoprivrede za iduću godinu manji, ali da se to odnosi na smanjivanje troškova administracije, materijalnih troškova i slično.
Prema planu proračuna za 2020., Ministarstvo poljoprivrede je za isplatu potpora u poljoprivredi i ribarstvu osiguralo 6.243.252.065 kuna, što je za 334 milijuna kuna odnosno 5,7 posto više u odnosu na tekuću 2019., rekla je Vučković te dodala kako je sukladno planu, za izravna plaćanja poljoprivrednim proizvođačima osigurano 3,1 milijardu kuna, što je za 79,5 milijuna kuna više nego ove godine.

Zasad ne zabranjujemo glifosat

Upitana hoće li se u Hrvatskoj zabraniti upotreba glifosata, herbicida za koji se sumnjalo da je potencijalno kancerogena, ministrica je rekla da zasada nemamo razloga da naškodimo konkurentnosti naših poljoprivrednika i trenutačno zabranimo glifosat.

Pojasnila je kako je riječ o aktivnoj tvari, herbicidu koji se pokazao najučinkovitijim u borbi protiv korova. 

"Europska agencija za sigurnost hrane provela je niz istraživanja koja nisu dokazala kancerogenost takve tvari pa je Europska komisija produžila njegovu upotrebu do 2022.," rekla je ministrica Vučković i dodala da će Hrvatska sudjelovati u svim raspravama i, ustreba li, naručiti dodatna znanstvena istraživanja.

O pčelarskom sektoru: Uvijek može bolje

Na pitanje novinara kakvo je stanje u pčelarstvu i povećava li se uvoz meda, ministrica Vučković odgovorila je da "uvijek može biti bolje".

Navela je da Ministarstvo poljoprivrede godinu i pol intenzivnije prati pčelarski sektor i da su nedavno promijenili Pravilnik o medu radi potrebe drugačijeg deklariranja hrvatskog meda i bolje razlikovanje mješavine meda i inozemnog meda, da su uveli i školske dane meda te je podsjetila da je u prvih šest mjeseci ove godine 57 posto smanjen uvoz meda.

Ministrica Vučković rekla je i da će se, zahvaljujući nacionalnom programu pomoći u sektoru pčelarstva s više od 14 milijuna kuna godišnje, u narednom razdoblju poticati nabavka opreme, suradnja s laboratorijima, prepoznavanje kvalitete i drugo kako bi se održala vitalnost pčelarskih zajednica i povećala konkurentnost pčelarskog sektora.


Izvor: Hina / Vlada
 

Pisane vijesti | Marija Vučković