Vučković s predstavnicima Hvara o unapređenju lokalne poljoprivredne proizvodnje

O unapređenju lokalne poljoprivredne proizvodnje bilo je riječi u subotu na Hvaru, na sastanku ministrice poljoprivrede Marije Vučković s predstavnicima Ministarstva kulture, županijskim vijećnicima te predstavnicima lokalne i regionalne samouprave.

Posebni naglasak bio je na proizvodnom potencijalu Starogradskog polja, kulturne baštine pod zaštitom UNESCO-a, koje čini 15 posto poljoprivredno iskoristivog zemljišta otoka Hvara, a koristi se samo 17 posto.

„Sastanak je bio konstruktivan, dogovorili smo već prve konkretne aktivnosti koje se mogu realizirati u kratkom roku te zajednički rad i pružanje stručne i logističke pomoći za realizaciju projekata važnih za razvoj hvarske poljoprivrede te revitalizaciju Starogradskog polja", rekla je Vučković.

Najavila je da će se već sljedeći tjedan u e-savjetovanju naći prvi program potpore male vrijednosti za restauraciju poljoprivrede na poljoprivrednom zemljištu koje je istovremeno zaštićeno kulturno dobro.

"U suradnji s Ministarstvom kulture, Splitsko-dalmatinskom županijom i jedinicama lokalne samouprave pretvorit ćemo dosadašnja ograničenja u prednost“, ustvrdila je.

Najavljeni program potpore služit će kao poticaj lokalnim poljoprivrednicima da nastave ili započnu poljoprivrednu proizvodnju na Starogradskom polju, a bit će moguće financiranje geodetskih elaborata zbog usitnjenosti parcela, nabave odgovarajuće mehanizacije, posebne obrade tala, promjene namjene s obzirom na oštećenja, sadnje na zapuštenim površinama itd.

Čak 40 posto hrvatske lavande sadi se na Hvaru

Na sastanku su predstavljene aktualne mogućnosti navodnjavanja iz Programa ruralnog razvoja te one predviđene u budućem Strateškom planu ZPP za razdoblje 2023.-2027., istaknuta je problematika vezana uz uzgoj lavande, pri čemu je važno istaknuti da se čak 40 posto hrvatske lavande sadi na Hvaru.

Jedan od zaključaka sastanka jest i da će predstavnici Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu pružiti stručnu podršku pri izradi i realizaciji akcijskog plana za unapređenje uzgoja lavande, ali i pri uspostavi znanstveno-istraživačke infrastrukture za poljoprivredu hvarskog područja.

Također, ministrica Vučković je istaknula kako otočani izvrsno koriste EU sredstva namijenjena razvoju poljoprivrede i ribarstva, čemu u prilog govore podaci da je u Jelsi ugovoreno gotovo 90, a Starom Gradu više od 40 potpora namijenjenih razvoju poljoprivrednih gospodarstava i poslovanja iz Mjere 6 Programa ruralnog razvoja.

Izvor: Vlada / Hina

Pisane vijesti | Poljoprivreda | Marija Vučković