Vukovar - 15. godišnjica stradanja

Više od 25 tisuća hodočasnika iz svih krajeva Hrvatske sudjelovalo je danas u obilježavanju Dana sjećanja na žrtve Vukovara 1991. i 15. godišnjice stradanja toga grada u Domovinskom ratu.

VUKOVAR, 18. studenog 2006. (Hina) - Više od 25 tisuća hodočasnika iz svih krajeva Hrvatske sudjelovalo je danas u obilježavanju Dana sjećanja na žrtve Vukovara 1991. i 15. godišnjice stradanja toga grada u Domovinskom ratu.

U spomen na ubijene hrvatske branitelje i civile u srpskoj agresiji na Vukovar vijence su podno spomen-obilježja na Memorijalnom groblju žrtava Domovinskog rata položili i svijeće zapalili predsjednik Republike Stjepan Mesić te izaslanstva Vlade i Sabora na čelu s predsjednicima Ivom Sanaderom i Vladimirom Šeksom. Počast poginulima u agresiji na Vukovar polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća također su odala izaslanstva 204. vukovarske brigade, koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata, Vukovarsko-srijemske županije, gradova Vukovara i Dubrovnika, OESS-ove misije u Republici Hrvatskoj te generala HV-a u mirovini.

Misu za poginule i nestale u Domovinskom ratu na Memorijalnom groblju predvodio je zagrebački nadbiskup, kardinal Josip Bozanić.

Nakon mise predsjednici Republike Stjepan Mesić, Vlade Ivo Sanader i Sabora Vladimir Šeks položili su vijence i zapalili svijeće i podno spomen-obilježja na mjestu masovne grobnice na Ovčari, gdje je 20. studenoga 1991. godine ubijeno 200 ranjenika i civila iz vukovarske bolnice.

Obilježavanje Dana sjećanja na žrtve Vukovara 1991. i 15. godišnjice stradanja Vukovara u Domovinskom ratu, u kojem je poginulo 1624 hrvatskih branitelja i civila, a ranjeno njih 2557, počelo je komemoracijom u dvorištu Opće bolnice, odakle su sudionici u koloni sjećanja gradskim ulicama prošli do Memorijalnog groblja.

"Dolazak predsjednika Republike, Vlade i Sabora u Vukovar na današnji dan doživljavamo kao priznanje svima nama - hrvatskim braniteljima, kao i tihu rehabilitaciju vukovarskih branitelja i Vukovara za sve što smo ovdje učinili", ocijenio je ratni zapovjednik obrane Vukovara godine 1991. Mile Dedaković.

Obilježavanju Dana sjećanja bile su nazočne i članice srbijanske nevladine organizacije "Žene u crnom" koje su, kako je novinarima izjavila članica te organizacije Vera Vujošević, u Vukovar došle kako bi od hrvatskih majki zatražile oprost za zločine počinjene u Vukovaru godine 1991.

Ni ove godine na obilježavanju Dana sjećanja na žrtve Vukovara 1991. nisu bili nazočni predstavnici srpske nacionalne manjine iz Vukovara.

Prvi put nije održano odavanje počasti srpskim žrtvama u Vukovaru godine 1991., koje je posljednjih nekoliko godina održavano 18. studenoga na srpskome vojničkom groblju u tom gradu.

Obilježavanje Dana sjećanja na žrtve Vukovara 1991. nastavlja se sutra odavanjem počasti žrtvama poginulim u agresiji na vukovarsku gradsku četvrt Borovo naselje.



Pisane vijesti