Vukovar: Predsjednica Vlade Kosor s predsjednikom Srbije Tadićem

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/vukovar_predsjednica_vlade_kosor_s_predsjednikom_srbije_tadicem.jpg

Nakon što su na Ovčari položili vijence hrvatski i srbijanski predsjednici Ivo Josipović i Boris Tadić došli su u palaču Srijem u kojoj ih je dočekala predsjednica hrvatske vlade Jadranka Kosor.

VUKOVAR, 4. studenog 2010.(Hina) - Predsjednica hrvatske vlade Jadranka Kosor ocijenila je u Vukovaru kako je današnji posjet srbijansklog predsjednika Borisa Tadića istočnoj Hrvatskoj važan trenutak u odnosima dviju zemalja te kako se tim posjetom u odnosima između Hrvatske i Srbije otvara "jedna nova knjiga".
"Sa zadovoljstvom pozdravljam sve ono što je srbijanski predsjednik Boris Tadić izgovorio na Ovčari kao i što se poklonio žrtvi hrvatskih branitelja i civila Vukovara u kojem je u Domovinskom ratu poginulo, po još uvijek nepotpunim podatcima, oko 1700 hrvatskih branitelja i civila", izjavila je Kosor novinarima nakon sastanka s predstavnicima stradalničkih udruga. Sastanku su osim premijerke nazočili i predsjednici Ivo Josipović i Boris Tadić.


Kosor je izrazila zadovoljstvo što je Hrvatskoj vraćen dio dokumentacije odnesen iz vukovarske bolnice 1991. čemu je, po njezinim riječima, bio posvećen najveći dio sastanka sa stradalničkim udrugama.

"Jako sam ponosna na dostojanstvo kojim su predstvanici udruga zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja i civila dočekali predsjednika Tadića i govorili o svojoj tragediji i patnji te s vjerom kako će dolazak predsjednika Tadića pomoći da se rasvijetli sudbina 1024 osobe s popisa zatočenih i nestalih", kazala je.

Na pitanje novinara je li tijekom susreta "oči u oči" sa srbijanskim predsjednikom Tadićem bilo govora o mogućnosti da Hrvatska povuče tužbu za ratni zločin i genocid protiv Srbije, Kosor je podsjetila kako odluku o tome donosi hrvatska vlada koja međutim o tom pitanju, istaknula je, još nije razgovarala.

Zamoljena da komentira odlazak predsjednika Tadića u Paulin Dvor, kazala je kako "su se dvojica predsjednika dogovorila o tome" te ona "nema tu ništa komentirati". Naglasila je međutim kako je "svaka žrtva žrtva i da svakoj žrtvi treba odati poštovanje".

Također je kazala kako se razgovaralo i o uspostavi "trilaterale" između nje, slovenskog premijera Boruta Pahora i srbijanskog predsjednika Borisa Tadića, izrazivši uvjerenje kako će uskoro doći i do tog sastanka.

Sastanku s premijerkom Jadrankom Kosor i predsjednicima Ivom Josipovićem i Borisom Tadićem nazočni su bili predstavnici Saveza udruga zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, Udruge "Vukovarske majke" te ratna i sadašnja ravnateljica vukovarske Opće bolnice Vesna Bosanac.



Pisane vijesti