Za mjesec dana program osnivanja Agencije za upravljanje državnom imovinom

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/za_mjesec_dana_program_osnivanja_agencije_za_upravljanje_drzavnom_imovinom.jpg

ZAGREB,21. siječnja 2010.(Hina) - Projekt osnivanja Agencije za upravljanje državnom imovinom vodit će predsjednik Hrvatskog fonda za privatizaciju Vedran Duvnjak koji u roku mjesec dana Vladi treba dostaviti prijedlog tog projekta, a u roku dva mjeseca i prijedlog zakona o upravljanju državnom imovinom, odlučila je danas hrvatska Vlada.

Ne osniva se nešto novo, već će nova agencija objediniti sve što sada imamo i omogućiti upravljanje državnom imovinom na bolji način, istaknula je predsjednica Vlade Jadranka Kosor na sjednici Vlade na kojoj je donijeta odluka o projektu osnivanja agencije.

To bi trebalo omogućiti jednostavniji i efikasniji model upravljanja državnom imovinom. To je danas "razbacano" po različitim institucijama i mjestima i želimo to sada sve koncentrirati na jednom mjestu, kazala je.

Važan cilj je i upis vlasništva nad imovinom neprocijenjenom u procesu pretvorbe, a koja se procjenjuje na sto milijuna četvornih metara, naglasila je premijerka koja smatra da će se agencija uklopiti i u Vladina nastojanja za snaženje gospodarstva, otvaranje Hrvatske novim ulaganjima.

"Svaki ozbiljan gazda treba znati s kojom imovinom raspolaže i ovo je važan korak u objedinjavanju sve državne imovine u jedan registar, a to onda otvara mogućnost investicijskog ciklusa", kazao je potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvitka Božidar Pankretić.

Ministar poljoprivrede Petar Čobanković i kao predsjednik Upravnog odbora HFP-a upozorava na sadašnjem trenutku neprimjeren zakonodavni okvir koji je od prije deset godina. "Osim osnivanja agencije itekako je bitno promijeniti i zakonodavni okvir", naglasio je.

Vlada je na današnjoj sjednici usvojila i Pretpristupni ekonomski program 2010.-2012. (PEP), dokument čija je izrada obveza zemalja kandidata za ulazak u EU.

To je šesti hrvatski PEP, a kako kaže potpredsjednik Vlade i ministar financija Ivan Šuker "vjerojatno naš zadnji trogodišnji PEP".

Siguran sam da ćemo ove godine završiti pregovore za EU i u ovo vrijeme sljedeće godine baviti se nekim drugim stvarima, kaže Šuker.

Premijerka ističe kako PEP predviđa u ovoj godini gospodarski rast od 0,5 posto i rast BDP-a u 2012. od 3,5 posto.

PEP sadrži i dio o potrebnim strukturnim reformama među kojima je i restrukturiranje željeznica i brodogradnje, sustava socijalne sigurnosti, reformu javne uprave, zdravstva, pravosuđa, itd.

"Neke stvari neće biti ni jednostavne ni bezbolne, ali se naprosto moraju napraviti", poručio je Šuker.

Saboru na ratifikaciju Vlada je uputila ugovor o zajmu sa Svjetskom bankom kojim ta međunarodna financijska institucija za razvojnu politiku u fiskalnom, socijalnom i financijskom sektoru daje zajam u iznosu 200 milijuna eura.

Kamatna stopa je oko dva posto godišnje i to malo država može dobiti, istaknuo je Šuker.

Vlada se suglasila i s isplatom predujma iz trećine neto dobiti Fonda hrvatskih branitelja za 2009. godinu.

"Fond je unatoč krizi i recesiji vrlo uspješno poslovao u 2009. i ostvario dobit od 248 milijuna kuna", istaknuo je ministar obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Tomislav Ivić.

Vrijednost udjela povećana je u odnosu na 2008. za 30 posto.

Na početku današnje sjednice, premijerka Kosor podsjetila je da je danas, 21. siječnja Dan socijalnog partnerstva, kao podsjećanje na isti dan prije 16 godina kada je donesena odluka o osnivanju Gospodarsko-socijalnog vijeća.



Pisane vijesti