Zabrinjava odluka o zabrani objave tekstova; sloboda medija, govora, mišljenja i pisanja ničim ne smije biti ugrožena

Slika /Vijesti/2021/rujan/23 rujna/VRH_6672.png

Premijer Plenković osvrnuo se na odluku suda o privremenoj mjeri zabrane jednom portalu da objavljuje tekstove o Poliklinici za zaštitu djece i mladih kao i o ravnateljici te ustanove. "To je odluka koja zabrinjava. Mi se zalažemo za slobodu medija. Jasan je politički stav Vlade Republike Hrvatske da sloboda medija, govora, mišljenja, pisanja, emitiranja, ničim ne smije biti ugrožena niti ograničena", poručio je. Otklonio je bilo kakve insinuacije da se u Hrvatskoj guši sloboda medija istaknuvši kako nije ni dobro ni istinito dolaziti do takvih zaključaka na temelju jedne privremene mjere u jednom konkretnom predmetu.

Otvarajući današnju, 77 sjednicu Vlade, predsjednik Vlade osvrnuo se na nekoliko aktualnih tema u proteklim danima.
 
Govoreći o jutrošnjem sastanku s generalima zapovjednicima i visokim časnicima iz vojno-redarstvene akcije "Bljesak", u vezi  zamolnice Tužiteljstva BiH koja je stigla početkom kolovoza, podsjetio je da je u kolovozu zaduženo Ministarstvo pravosuđa i uprave da naprave analizu i izvijeste Vladu o sadržaju dokumenata.
 
"Ministarstvo pravosuđa napravilo je temeljitu analizu te dokumentacije i na temelju te analize mi smo donijeli odluku da u sljedećim danima donesemo jedan zaključak kojim bismo naložili Ministarstvu pravosuđa da odbije zamolnicu Tužiteljstva Bosne i Hercegovine", izvijestio je predsjednik Vlade.
 
Pojasnio je da će se ta odluka donijeti na temelju Zakona o pravosudnoj suradnji i na temelju Sporazuma o međunarodnoj pravnoj pomoći o kaznenim i građanskim stvarima između Hrvatske i BiH, kako bi se zaštitili hrvatski nacionalni interesi i vodeći računa o tome da su Domovinski rat, kao i operacija Bljesak i Oluja, stožerni kameni temeljci hrvatske države i slobode.
 
Ujedno, dodao je, u navedenoj dokumentaciji ne vidi se uzročno-posljedična veza između uloge ratnih zapovjednika i, nažalost, poginulih ljudi kod Bosanske Dubice i Bosanske Gradiške.
 
Osvrnuo se i na odluku suda u Zagrebi kojom je određena privremena mjera zabrane jednom portalu da objavljuje tekstove o Poliklinici za zaštitu djece i mladih kao i o ravnateljici te ustanove. 
 
"To je odluka koja zabrinjava. Mi se zalažemo za slobodu medija. Još jednom želim naglasiti da je jasan politički stav Vlade Republike Hrvatske da sloboda medija, govora, mišljenja, pisanja, emitiranja, ničim ne smije biti ugrožena niti ograničena. Zbog toga s čvrstim, stopostotnim uvjerenjem kada pratim našu medijsku scenu otklanjam i odbacujem bilo kakve insinuacije da se u Hrvatskoj guši sloboda medija", poručio je.
 
Dodao je da nije ni dobro ni istinito ni korisno od jedne privremene mjere u jednom konkretnom predmetu dolaziti do takvih širih zaključaka te da postoje načini kako se takve odluke o privremenim mjerama mogu pravno kontestirati.
 
"Sloboda medija – da. Od jednog slučaja stvarati opću sliku koja bi dovodila u pitanje slobodu medija – to nikako ne", istaknuo je.
 
Velika većina preminulih od Covida nije bila cijepljena
 
Kada je riječ o epidemiološkoj situaciji u Hrvatskoj, premijer Plenković kazao je da je ona i dalje u dinamici većeg broja novozaraženih, iako se bilježi nešto manji porast novozaraženih u proteklih sedam dana u odnosu na prethodnih.
 
Sada je taj porast 12 posto u odnosu na tjedan ranije, dok je prošloga tjedna on bio 40 posto u odnosu na tjedan prije.
 
"Vidimo to relativno usporavanje. Nažalost, porastao je broj hospitaliziranih i preminulih. Iz podataka koje objavljuje Stožer, vidljivo je da je velika većina onih naših sugrađana koji su, nažalost, preminuli necijepljeno. Ima i cijepljenih među njima, međutim riječ je uglavnom o ljudima vrlo visoke životne dobi ili ljudima s lošim zdravstvenim stanjem neovisno o Covidu-19, koji umiru zbog komorbiditeta. I zato još jednom apeliramo na sve da iskoriste zaštitu koja je na raspolaganju, a to je cjepivo", istaknuo je predsjednik Vlade.
 
Dodao je da je cijepljeno 53 posto odrasle populacije te apelirao da se i dalje pridržavamo epidemioloških mjera i preporuka Stožera.
 
"Vlada je svoju ulogu kvalitetno odradila. Cjepivo je dostupno svima. Osigurali smo svakom našem građaninu da bude zaštićen. To je naša zadaća i toga se držimo. Dio je odgovornosti da se zaštitimo od Covida-19 i na osobnoj odluci svakog od naših građana. Ja zato molim sve one koji se još nisu cijepili da preispitaju svoju odluku, promisle, dodatno se informiraju ukoliko je potrebno i da se cijepe jer će na taj način zaštititi sebe i svoje najbliže, a neće ugrožavati ni druge koji bi mogli biti zaraženi", poručio je.
 
Nasilje je neprihvatljivo, počinitelje treba strogo kažnjavati, a žrtve moraju biti u fokusu procesa
 
Osvrnuo se i na Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama, koji je obilježen jučer konferencijom o zaštiti od nasilja.
 
Premijer Plenković ocijenio je konferenciju jako kvalitetnom i sadržajnom, na visokoj razini u kontekstu sudionika.
 
"Obilježili smo 22 godine od ubojstva i supruge i sutkinje i odvjetnice i ranjavanja zapisničarke na Općinskom sudu u Zagrebu. To je bio jedan od najstrašnijih i neshvatljivih, brutalnih zločina koji je stavio u fokus pitanje nasilja nad ženama. Vlada je pokazala iznimnu političku volju i odlučnost, snažnije nego ikada prije, da se ulovimo u koštac s ovim negativnim fenomenom koji postoji u našem društvu, ali i u drugima", istaknuo je.
 
Dodao je da je Vlada donijela niz važnih odluka – od poboljšavanja zakonskog okvira, prelaska određenih djela iz domene prekršajnoga zakonodavstvo u kazneno zakonodavstvo, do ubrzavanja procedura izmjenama Zakona o kaznenom postupku, izmjena Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji, pooštravanja visine kazni.
 
"Nastojimo učiniti sve boljom koordinacijom resora i stavljanjem žrtve u središnje mjesto ovoga procesa. Žrtve nisu same, nasilje je neprihvatljivo, a počinitelje treba strogo kažnjavati", poručio je.
 
Istaknuo je u tom kontekstu da je Hrvatska ratificirala i međunarodne konvencije, a sve to radi u partnerstvu s organizacijama civilnoga društva, nevladinim sektorom te ljudima koji se desetljećima bave pomoći žrtvama nasilja.
 
"Mislim da smo na dobrom putu, ali trebamo učiniti još", dodao je.
 
Ohrabrujući podaci za gospodarski oporavak Hrvatske
 
Prije nekoliko dana obilježena je i 30. obljetnica Bitke za Vukovar.
 
"Dostojanstveno smo se prisjetili nadljudskih napora vukovarskih branitelja, Grada heroja, koji su omogućili slobodu Hrvatske", kazao je premijer Plenković.
 
U međuvremenu, od zadnje sjednice Vlade, agencija Standard&Poor's potvrdila je investicijski kreditni rejting Hrvatske.
 
"Zadržali smo investicijski kreditni rejting, izgledi su stabilni, a podigli su procjenu gospodarskoga rasta s 5,1 na 6,5 posto. To su ohrabrujući podaci za gospodarski oporavak Hrvatske, za našu stabilnost", istaknuo je predsjednik Vlade.
 
Osvrnuo se i na ulazak Hrvatske u skupinu EU MED, odnosno država članica EU koje su ujedno i mediteranske države, kojoj se Hrvatska priključila prošloga tjedna na sastanku u Ateni.
 
"Radi se o dobrom forumu koji će nam osnažiti utjecaj i omogućiti kvalitetnije konzultacije s nama prijateljskim i partnerskim zemljama", kazao je.
 
S crnogorskim predsjednikom Đukanovićem, koji je boravio u posjetu u Hrvatskoj, premijer Plenković razgovarao je o stanju u Crnoj Gori, hrvatskoj manjini u toj zemlji i crnogorskoj manjini ovdje, stabilnosti jugoistoka Europe i rješavanju otvorenih pitanja.
 
Hrvatsku je posjetio i Visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu Christian Schmidt, a predsjednik Vlade kazao je da je s njime razgovarao o stanju u BiH, njegovome početku mandata, te o hrvatskom snažnom zalaganju za pravodobno postizanje konsenzusa u BiH o izmjenama izbornoga zakonodavstva koje će omogućiti da i Hrvati budu adekvatno i legitimno zastupljeni u institucijama te zemlje.  
 
Što se tiče današnje sjednice Vlade, posebno je istaknuo usvajanje dviju izrazito važnih strategija – Strategiju poljoprivrede do 2030. i Strategiju sprječavanja korupcije.



Pisane vijesti | Andrej Plenković