Zadar: predsjednica Vlade Kosor otvorila sustav za navodnjavanje Baštica

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/zadar_predsjednica_vlade_kosor_otvorila_sustav_za_navodnjavanje_bastica.jpg

ZADAR, 17. srpnja 2010. (Hina) - Predsjednica Vlade Jadranka Kosor otvorila je danas sustav za navodnjavanje za 350 hektara poljoprivrednog zemljišta uz akumulaciju jezera Vlačine, 15-tak kilometara sjevero-istočno od Zadra.

U izgradnju crpne stanice i 9100 metara cjevovoda ovoga sustava navodnjavanja, kako je rečeno, hrvatska vlada i Zadarska županija investirali su 21 milijun kuna.

Premijerka Kosor istaknula je kako je nacionalnim programom predviđeno da se do 2020. godine diljem Hrvatske sustavima navodnjavanja obuhvati 65.000 hektara zemljišta.

"Zahvaljujući programu gospodarskog oporavka taj ćemo proces znatno ubrzati za dobro Hrvatske", kazala je Kosor. Napomenula je da je izgradnja sustava navodnjavanja jedna od mjera potpora gospodarstvu, proizvodnji i proizvođačima, te da je danas otvoreni sustav navodnjavanja Baštica dio vladina programa gospodarskog oporavka.

Predsjednik Uprave Hrvatskih voda Jadranko Husarić izvjestio je da se trenutačno u Hrvatskoj izgrađuju sustavi navodnjavanja na 60 lokacija na površini od 50.000 hektara zemljišta, a cjelokupna vrijednost tih projekata je milijardu i 200 milijuna kuna.

Po završetku svečanosti premijerka Kosor izjavila je novinarima da je na današnjem sastanku s dužnosnicima zadarske županije i saborskim zastupnicima iz te županije istaknuto kako svi moramo mijenjati navike, biti brži i učinkovitiji u poslu te provoditi dogovore. Dodala je da joj dužnosnici zadarske županije iznijeli podatke o dobroj turističkoj sezoni te da takve vijesti dolaze i iz drugih odredišta. Istaknula je kako vjeruje da će turistička sezona biti dobra, a u skladu s tim i prihodi.

"Ali, nikada se u Vladi ne oslanjamo, kao što se to katkad interpretira u javnosti, na turizam koji treba 'pokrpati neke velike rupe'. Turizam je važna grana hrvatskoga gospodarstva i očekujem dobre rezultate a o svemu drugom moramo se i dalje brinuti što znači provedbu programa gospodarskog oporavka te potporu hrvatskom gospodarstvu u svim segmentima", rekla je Kosor.

Na novinarski upit je li gospodarstvenik Josip Radeljak od nje tražio pomoć i intervenciju u slučaju "zlostavljanja njegove kćerke", odgovorila je da Radeljaka poznaje površno te da on nikada nije bio kod nje za njezina premijerskoga mandata, a ni prije, nego joj je uputio pismo.

Za upit pak je li joj teže podnositi vrućinu ili Zorana Milanovića, premijerka Kosor je uzvratila - kakvo je to pitanje.

Potom je premijerka otputovala na Pag gdje će, kako je službeno najavljeno, otvoriti siranu "Gligora" na oko 1800 metara četvornih površine u koju je obitelj Ivana Gligore investirala tri milijuna eura dobivenoga zajma.

S premijerkom Kosor, koja je jutros posjetila i gradilište nove trajektne luke Gaženica kod Zadra, u posjetu zadarskoj županiji su i ministri: Đuro Popijač, Božidar Kalmeta, Petar Čobanković i Božidar Pankretić.



Pisane vijesti