Zadovoljni smo ubrzanom dinamikom obnove

  • Slika /Vijesti/2023/Prosinac/21 prosinac/VRH_1269-01.jpg

Premijer Andrej Plenković čestitao je svima koji su pridonijeli ogromnom procesu obnove nakon razornih potresa koji su pogodili Zagreb i Banovinu. "Dinamika obnove je ubrzana, investicije su ogromne, od čega je 2,5 milijarde eura iz europskih izvora plus 800 milijuna eura iz držanog proračuna", kazao je Plenković, istaknuvši da je u Zagrebu i na Banovini trenutno angažirano 3,3 milijarde eura te je dovršeno više od 11,5 tisuća zgrada i objekata u procesu obnove.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković boravio je danas u Sisačko-moslavačkoj županiji. Posjet je započeo u Glini, gdje je sudjelovao na svečanosti primopredaje ključeva vlasnicima stanova u višestambenoj zgradi. Potom je obišao Dom zdravlja Sisačko-moslavačke županije u Glini, Županijsko naselje Banovi dvori i Dom za starije osobe Glina.
 
Uz predsjednika Vlade bili su potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, potpredsjednik Vlade i ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić, potpredsjednica Vlade Anja Šimpraga te ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić.
 
U izjavi za medije, premijer Plenković čestitao je svima koji su pridonijeli ogromnom procesu obnove nakon razornih potresa koji su pogodili Zagreb i Banovinu.  
 
Naglasio je da je danas važan dan za Glinu jer, kako je rekao, završetak četiri višestambene zgrade, s ukupno 52 stana, za 107 korisnika početak je dovršetka niza višetasmbenih zgrada u Sisačko-moslavačkoj županiji. Naveo je da se u prvoj fazi obnavlja 20 zgrada, s ukupno 306 stanova, a drugoj još 36 zgrada, sa 666 stanova u osam gradova i općina na području ove županije.
 
Dom zdravlja Sisačko-moslavačke županije vrijedan 2,2 milijuna eura iskorak u zdravstvenoj skrbi
 
Premijer je istaknuo i da je dovršetak Dom zdravlja Sisačko-moslavačke županije, vrijednog 2,2 milijuna eura iskorak u zdravstvenoj skrbi i zaštiti, od obiteljske i dentalne medicine, preko pedijatrije i ginekologije do hitne medicine.
 
Podsjetio je da je nedavno otvoren i Dom za starije osobe u Glini, s povećanim kapacitetom sa 74 na 115 korisnika. Dodao je da će se 74 stambene jedinice, koje se nalaze iza Doma za starije, a trenutno služe kao privremeni smještaj osobama kojima se još obnavljaju njihove zgrade, kuće ili grade zamjenske, kasnije koristiti kao njegov dio, ocijenivši da je riječ o najmodernijem Domu za starije u Hrvatskoj.
 
Najavio je da će idući tjedan, na sam dan potresa, posjetiti i Petrinju, gdje je također postignut napredak u procesu obnove.
 
Nakon Gline, predsjednik Vlade je boravio u Sisku, gdje je obišao Županijski i Općinski sud, zgradu katastra te Gimnaziju Sisak. Projekti koje je danas obišao na Banovini vrijedni su 27 milijuna eura. 
 
"Dinamika obnove je ubrzana, investicije su ogromne, od čega je 2,5 milijarde eura iz europskih izvora plus 800 milijuna eura iz držanog proračuna", kazao je Plenković, istaknuvši da je u Zagrebu i na Banovini trenutno angažirano 3,3 milijarde eura te je dovršeno više od 11,5 tisuća zgrada i objekata u procesu obnove. 
 
Novi paket pomoći za 830.000 umirovljenika

Odgovarajući na pitanja novinara, najavio je još jedan paket pomoći umirovljenicima koji će dobiti svi s mirovinama do 840 eura, odnosno 160 eura oni s najnižim pa do 50 eura oni u razredu s mirovinama od 700 do 840 eura, a potporu će primiti oko 830.000 umirovljenika.

Isplata se očekuje čim Vlada donese odluku, Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje  (HZMO) dobiva nalog, kao što smo to učinili i lani, dodao je premijer.

Pojasnio je da su proračunskim uštedama prikupili nešto više od 70 milijuna eura te da se krajem godine prati izvršenje Državnog proračuna i situaciju po pojedinim proračunskim korisnicima.

"Prikupili smo dovoljno sredstava da se da još jedan takav paket. Mislim da je to jako dobro za naše umirovljenike", dodao je. 

Naši državljani pušteni iz grčkih zatvora zahvaljujući angažmanu hrvatske države

Upitan, uoči sjednice Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa,  hoće li ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman snositi političku odgovornost ako se pokaže da je trebao u imovinsku karticu upisati dividendu, Plenković je najavio da  će ministar Grlić Radman poštovati odluku Povjerenstva i postupiti po njoj.   

Na upit je li zadovoljan dinamikom puštanja hrvatskih državljana BBB-a iz zatvora u Grčkoj Plenković je ponovio kronologiju zbivanja.

Podsjetio je da je osudio huliganizam te dodao da su se angažirali prema grčkim vlastima oko njihovog povratka u Hrvatsku kao i u nekim drugim slučajevima i kad su se počeli vraćati nije postavljano to pitanje, nego kako je znao da će se to dogoditi baš tada.

Prema sinoćnjim informacijama je njih 96 od 102 pušteno. Plenković je najavio da će razgovarati s hrvatskim veleposlanikom Aleksandrom Sunkom jesu li svi pušteni, jer bi prema informacijama koje imaju mogli biti pušteni svi. 

"Onda znači da je operacija uspjela. Sigurno se to nije dogodilo bez angažmana hrvatske države", naglasio je.

Radili smo, dodao je, što je trebalo, njihovi odvjetnici su radili što je trebalo, vratili su se gotovo svi u Zagreb ili će se vratiti danas ili sutra i time smo tu priču riješili.

"Sada se može postavljati pitanje  je li to moglo biti brže, a ja mogu postaviti pitanje  je li trebalo ići u Atenu, da krenemo od starta", zaključio je Plenković.

Izvor: Vlada/Hina

  


Pisane vijesti