Zagreb: Koncert povodom 50. obljetnice EU-a

Izražavanjem nade da će Hrvatska vrlo skoro postati 28. članicom EU-a otvoren je koncert kojeg je u dvorani Vatroslav Lisinski u nedjelju povodom 50. obljetnice postojanja Unije organizirao Europski pokret Zagreb uz potporu delegacije Europske komisije u Hrvatskoj i njemačkog veleposlanstva, a na kojem su se okupili brojni predstavnici hrvatske vlasti i diplomatskog zbora u Hrvatskoj, te mnogi drugi uglednici.

ZAGREB, 25. ožujka 2007. (Hina) - Izražavanjem nade da će Hrvatska vrlo skoro postati 28. članicom EU-a otvoren je koncert kojeg je u dvorani Vatroslav Lisinski u nedjelju povodom 50. obljetnice postojanja Unije organizirao Europski pokret Zagreb uz potporu delegacije Europske komisije u Hrvatskoj i njemačkog veleposlanstva, a na kojem su se okupili brojni predstavnici hrvatske vlasti i diplomatskog zbora u Hrvatskoj, te mnogi drugi uglednici.

"Europski projekt je priča o uspjehu, priča o pola stoljeća prosperiteta na našem kontinentu i uvjerena sam kako ćemo i mi kao buduća članica EU-a pridonijeti nastavku tog prosperitetnog razvoja i uspješnosti Unije, te na taj način osigurati mir Europi i svim hrvatskim građanima", kazala je potpredsjednica hrvatske Vlade Jadranka Kosor.

Ona se okupljenima obratila u ime hrvatske Vlade, te je prenijela njeno zadovoljstvo zbog otvaranja pregovora o članstvu u EU i ponos zbog svega što je napravljeno nakon toga.

"Naša su želja i cilj da u ovoj godini otvorimo većinu poglavlja kako bi ih završili u 2008. i vjerujemo da je 2009. godina u kojoj će se Hrvatskoj otvoriti vrata EU-a", istaknula je Kosor.

Šef delegacije Europske komisije u Hrvatskoj Vincent Degert je, obraćajući se okupljenima na hrvatskom, kazao kako je obilježavanje 50. obljetnice nastanka Europske unije prilika da se "pogledaju njena postignuća u tom razdoblju, ali i izazovi koji stoje pred njom".

To je prigoda i da se pogleda prema budućnost i trebamo se nadati da će sljedeće postignuće biti punopravno članstvo Hrvatske u EU, rekao je Degert.

Okupljene je pozdravio i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić koji je izrazio zadovoljstvo činjenicom da Hrvatska polako ali sigurno postaje dijelom europskog sna te je izrazio želju da kao 28. članica sudjelujemo u daljnjoj izgradnji EU-a.

"Uvjeren sam da će Zagreb svojom bogatom kulturnom i povijesnom baštinom, ljudskim potencijalom obogatiti EU", rekao je Bandić, dodajući da "Hrvatska mora još puno učiti i to početi primjenjivati u svakodnevnom životu i radu što će biti lako uz svesrdnu potporu naših europskih prijatelja".

Na koncertu su nastupili nadareni studenti Zagrebačke muzičke akademije koji su svirali odabrana djela europskih skladatelja: Brahmsa, Chopina, Delibesa, Puccinija i Straussa.

Ovaj je koncert posljednji dio niza događaja kojima je u Zagrebu obilježena 50. obljetnice nastanka EU-a.



Pisane vijesti