Zagreb: Otvoren festival jednakih mogućnosti

Na zagrebačkom Cvjetnom trgu danas je započeo 4. Festival jednakih mogućnosti, na kojem svake godine osobe s invaliditetom iz cijele Hrvatske i inozemstva predstavljaju svoje stvaralačke i umjetničke mogućnosti, nastojeći umanjiti predrasude društva prema invalidnosti.

ZAGREB, 24. svibnja 2005. (Hina) - Na zagrebačkom Cvjetnom trgu danas je započeo 4. Festival jednakih mogućnosti, na kojem svake godine osobe s invaliditetom iz cijele Hrvatske i inozemstva predstavljaju svoje stvaralačke i umjetničke mogućnosti, nastojeći umanjiti predrasude društva prema invalidnosti.

U dva dana cjelodnevnog programa nastupit će preko 800 izvođača, od kojih oko 500 osoba s invalidnošću. Na pozornici će nastupiti brojne plesne, glazbene i glumačke skupine djece i odraslih, a likovni umjetnici izložit će svoje slike i skulpture.

Danas poslijepodne osobe iz javnog i političkog života savladavat će prepreke u invalidskim kolicima te se pokušati orijentirati u uvjetima simulirane sljepoće.

Sutra navečer održat će se koncert pod nazivom "Serbus Zagreb" na kojem će nastupiti poznati hrvatski glazbenici - Gabi Novak, Drago Diklić, Zdenka Kovačiček, Stjepan-Džimi Stanić, Vanna, Ivana Kindl i drugi.

Festival je otvorila potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor istaknuvši da treba napraviti sve kako bi se otvorile jednake mogućnosti za sve građane, posebice za djecu s invaliditetom koja se suočavaju s predrasudama i brojnim preprekama u svakodnevnom životu.

Kosor je zaželjela da se Festival jednakih mogućnosti idućih godina održava i u drugim gradovima, primjerice, Kninu ili Vukovaru.

Organizator festivala je Društvo tjelesnih invalida, a glavni pokrovitelji su Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti, Gradski ured za rad, socijalnu politiku i zdravstvo, te Turistička zajednica Grada Zagreba.



Pisane vijesti