Zagreb: pokrenuta međunarodna kampanja protiv tjelesnog kažnjavanja djece

ZAGREB, 15. lipnja 2008. (Hina) - U Zagrebu je danas pokrenuta međunarodna kampanja "Podignite ruku protiv tjelesnog kažnjavanje djece" koja će se na nacionalnoj razini provoditi u zemljama Vijeća Europe kako bi se zakonskim odredbama zabranilo kažnjavanje djece.

U sklopu kampanje, koju organiziraju Vijeće Europe i Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti, bit će emitiran spot i podijeljeni materijali kojima se društvo želi osvijestiti da je tjelesno kažnjavanje djece zlostavljanje i da ima i drugih načina kažnjavanja.

"Želimo biti bolja Europa u kojoj će biti nulta tolerancija prema nasilju, posebno prema djeci", rekla je potpredsjednica Vlade i ministrica Jadranka Kosor na konferenciji za novinare u stanci u sklopu cjelodnevnog programa vezanog uz otvorenje kampanje na kojem su se okupili predstavnici 24 zemlje, Vijeća Europe, UNICEF-a, UN-ova regionalnog ureda za prava djeteta i nevladinih udruga.

Od 47 članica Vijeća Europe Hrvatska je, rekla je potpredsjednica Vlade, u skupini od 18 zemalja koje su zakonom zabranile tjelesno kažnjavanje djece.

U Hrvatskoj će, kao i u ostalim zemljama, uskoro biti pokrenuta nacionalna kampanja kojom se cijelo društvo, roditelje i nastavnike želi osvijestiti da je nasilje nedopustivo i da djeca trebaju razumijevanje, ljubav i potporu, rekla je Jadranka Kosor.

Zamjenica glavnog tajnika Vijeće Europe Maud de Boer-Buquicchio rekla je kako se kampanjom djeci želi pokazati da se imaju pravo boriti za svoja prava budući da se djeca izložena nasilju boje o tome govoriti zbog daljnjeg kažnjavanja.

Dodala je da će Vijeće Europe podupirati zemlje u provedbi kampanje na nacionalnoj razini sve dok bude nasilja nad djecom.

"Očekujemo da će Europa postati slobodna zona od kažnjavanje djece", rekla je Maud de Boer-Buquicchio, dodajući da je radi toga potrebno mijenjati zakone i mentalitet.

Istraživanje u europskim zemljama pokazalo je da, ovisno o pojedinoj zemlji, od 47 do 84 posto roditelja tjelesno kažnjava djecu, a od 70 do 99 posto ih smatra da je takvo kažnjavanje prihvatljivo. Od 53 do 93 posto djece reklo je u istraživanju da su bila izložena tjelesnom kažnjavanju.



Pisane vijesti