Zahvaljujući požrtvovnosti naše policije Hrvatska je sigurna zemlja

Slika /Vijesti/2018/09 rujan/28 rujna/4FC9A22B-2CB0-440D-840D-C38677686EEC.jpeg

Predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjelovao je danas na Svečanoj akademiji u povodu Dana policije i blagdana sv. Mihovila. Pozdravivši sve okupljene, u ime Vlade i svoje osobno svim pripadnicima hrvatskih policijskih snaga i djelatnicima Ministarstva unutarnjih poslova čestitao je Dan policije i blagdan sv. Mihovila, nebeskoga zaštitnika hrvatske policije.

Govor predsjednika Vlade donosimo u cijelosti:

„Vaša zadaća, a vaša zadaća je sigurnost Republike Hrvatske, je u srži vašega poziva, vašeg svakodnevnog rada i zalaganja, u vremenu kada se i Hrvatska i Europa i svijet suočavaju u mnogočemu s još do sada neviđenim sigurnosnim izazovima i ugrozama.

Unatoč tome, Hrvatska je sigurna zemlja i to je jedna od naših ključnih prednosti, kako za naše građane tako i za sve one koji posjećuju Republiku Hrvatsku. I slobodno možemo reći da je to naša komparativna prednost.

No, to nije slučajno. To je prije svega stoga što radite požrtvovno, što svakoga dana odgovorno dajete doprinos sigurnosti naših sugrađana i svih koji dolaze u Hrvatsku.

I Vlada je posvećena vašim aktivnostima i davanju potpore onome što radi hrvatska policija i što znači jačanje i nacionalne i domovinske sigurnosti, na čemu smo u ove dvije godine mandata napravili vrlo vidljive i ogromne iskorake, bilo da je riječ o zakonodavnom okviru, Strategiji, ili da je riječ o operativnom, financijskom i organizacijskom aspektu svih segmenata domovinske sigurnosti. Tu posebno želim zahvaliti potpredsjedniku Vlade Krstičeviću, ministru Božinoviću i ministru hrvatskih branitelja Tomi Medvedu jer su svaki na svoj način, zajedno sa svima vama, dali ogroman doprinos ovome segmentu Programa Vlade.

Rad hrvatske policije se prepoznaje i cijeni

Vaša je temeljna zadaća sigurnost i zaštita svojih sugrađana. Vi ste hrabri, odvažni i nastojite profesionalno i sukladno zakonu rješavati sve zadaće koje se dnevno pred vas i vaše kolege, koji danas revno rade dok smo mi ovdje i trude se da život naših sugrađana bude što sigurniji.

Želim vam na tome zahvaliti, ne samo kao predsjednik Vlade, nego i kao građanin Republike Hrvatske. Vaš rad se prepoznaje i cijeni.

Međutim, u Hrvatskoj, kao i drugdje, postoji kriminal, postoji kriminalitet, postoje kažnjiva ponašanja i kaznena djela.

No, u 2018. godini vi ste pridonijeli da se ukupni kriminalitet smanji za 5,2 posto. Kaznena djela protiv života i tijela manja su za 4,6 posto. To je ohrabrujuće i na tom tragu treba nastaviti.

Prevencija, procesuiranje, ali i kažnjavanje dio je, zajedno s ostalim institucijama, i vašega posla.

Trebamo gajiti poruku povjerenja u institucije

Važan je bio vaš doprinos i u ovoj, a i u protekloj godini, u svim aktivnostima protupožarnih djelatnosti koje su poduzimale brojne hrvatske institucije. Na tome sam zahvalan i vama i svim pripadnicima i javnih i dobrovoljnih vatrogasnih postrojbi.

Primjer koji je bio fascinantan za mnoge koji su Hrvatsku promatrali sredinom ovoga ljeta prigodom dočeka naših sjajnih svjetskih viceprvaka u Zagrebu pokazao je koliko je Hrvatska sigurna i koliko je hrvatska policija učinkovita. Za razliku od drugih velikih zemalja gdje je bilo puno kaznenih djela, kod nas je sve prošlo bez najmanjega incidenta i zato mi je drago da je i vaš i naš gost ovdje danas naš izbornik Zlatko Dalić kojem još jednom zahvaljujem i posebno ga pozdravljam.

Ono što kao društvo trebamo gajiti to je poruka povjerenja u institucije, a posebno pritom mislim na povjerenje u hrvatsku policiju. Vi ste sa svojim djelovanjem u zajednici onaj prvi signal koji ulijeva ljudima sigurnost i povjerenje. Mladima kada se vraćaju iz izlazaka, onima koji se nađu u nekoj situaciji koja bi mogla biti sigurnosno osjetljiva. Upravo vaša pojava djeluje ohrabrujuće i umirujuće. Zato je već vaša sama prisutnost, ophodnje, patrole, sve što radite, veliki doprinos sigurnosti naših sugrađana.

Ono što je također važno, u vrijeme ovih posebnih izazova, je vaša zadaća u očuvanju sigurnosti teritorija i nadzoru granice. Mislim da je naš glavni, neposredni, prvi prioritet u kontekstu našega članstva u Europskoj uniji ulazak u Schengenski prostor. Da bismo u tome uspjeli moramo proći vrlo precizno vrednovanje od strane Europske komisije i kreirati povoljno ozračje da nam se na političkoj razini svih članica Europske unije donese pozitivna odluka. Da bismo u tome uspjeli vaš je doprinos ključan.

EU prepoznaje važan doprinos hrvatske policije u zaštiti granice

Način na koji hrvatska policija, u okolnostima kada smo država, objektivno gledajući, na istočno-mediteranskoj ruti i na zapadno-balkanskoj ruti, koja štiti svoju granicu, sprema se za Schengen, ali isto tako požrtvovnošću više od 6.500 hrvatskih policajaca danonoćno štiti i našu sigurnost, ali i pravac prema drugim članicama Europske unije.

Ta tema – kada razgovaram o njoj s kolegama europskim šefovima država i vlada na Europskom vijeću – praktički je svakih šest tjedana na najvišoj razini dotaknuta. I svi prepoznaju doprinos koji Hrvatska u tom pogledu daje. Jako su svjesni da su u budućnosti migrantskih rizika i zapadno-mediteranska ruta i srednje-mediteranska ruta puno manje rizične, nego što je ova kopnena istočno-mediteranska i zapadno-balkanska. I stoga će sigurnosni izazovi u budućnosti, u pogledu nezakonitih migracija, biti ključni da i Hrvatska na tom pravcu da svoj odgovarajući doprinos.

Kibernetički kriminal ugroza je budućnosti

Drago mi je da ste, uz sve pozitivno što ste tu učinili kao Ministarstvo unutarnjih poslova i kao hrvatska policija, reagirali i na izazove kibernetičkoga kriminala. Služba kibernetičke sigurnosti koja je ustrojena treba pomoći Hrvatskoj da se zaštiti od kriminala u digitalno doba. To su ugroze budućnosti.

Bilo je napada na naše institucije u proteklim godinama, a vi morate sa svojim stručnjacima i u suradnji s drugim nadležnim institucijama osnažiti sve mehanizme zaštite, jer to su doslovno oni oblici o kojima se najčešće govori kao hibridnim prijetnjama modernoga vremena.

Također, želim napomenuti da su vaše aktivnosti koje se tiču policije u zajednici izrazito bitne. Svaki hrvatski policajac mora hrvatskome čovjeku biti prvi prijatelj, onaj koji će mu priskočiti u pomoć. I vi to radite, a to ljudi vide i znaju. Upravo ta poruka koju hrvatska policija šalje hrvatskim građanima mora i u budućnosti biti okosnica vašega rada.

Zahvala obiteljima hrvatskih policajaca poginulih u Domovinskome ratu

Želim na kraju još jednom zahvaliti svima vama, a i vašim kolegama koji možda nisu ono što su bili prije 25 ili 30 godina, prvi hrvatski redarstvenici, hrvatski policajci, oni koji su doprinijeli u procesu stvaranja domovine, oslobađanja Hrvatske, kreiranja hrvatske policije i, prije svega, pobjede u Domovinskome ratu.

Obiteljima onih hrvatskih redarstvenika i policajaca koji su poginuli za Domovinu želim još jednom zahvaliti. Visoko cijenimo njihov doprinos i visoko cijenimo ovo što vi danas, kao aktualni hrvatski policajci i policajke, a posebno mladi koji odabiru taj poziv, radite u tijelu i instituciji koja je okosnica, a ne samo sastavnica tijela domovinske sigurnosti, nego objektivno jedan od najvažnijih elemenata funkcioniranja države. Na tome vam hvala!

Čestitam još jednom i želim vam puno uspjeha, a osobito nagrađenima danas na Dan hrvatske policije i blagdan svetoga Mihovila. Hvala vam lijepa.“

Pisane vijesti | Andrej Plenković