Zajednička izjava predsjednika Republike Hrvatske i predsjednice Vlade Republike Hrvatske o situaciji u BiH

Predsjednik Republike Hrvatske i predsjednica Vlade Republike Hrvatske s pozornošću prate razvoj događaja u Bosni i Hercegovini nakon što se politički subjekti u Federaciji Bosne i Hercegovine nisu uspjeli dogovoriti o uspostavi vlasti koja bi uključivala i predstavnike većinski izražene političke volje hrvatskog naroda u BiH.

Jednakopravnost triju konstitutivnih naroda i poštivanje njihove političke volje jedan je od temeljnih preduvjeta za stabilnost, kao i za uspjeh reformi koje predstoje Bosni i Hercegovini. U tom smislu, Republika Hrvatska potiče sve političke čimbenike u Bosni i Hercegovini da temelje te stabilnosti ne ugroze, već na njima grade euroatlantsku budućnost.

Republika Hrvatska još jednom iskazuje punu potporu teritorijalnom integritetu BiH, te poziva sve relevantne političke čimbenike u BiH da ne odustaju od politike dijaloga u traženju rješenja koji će osigurati institucionalnu ravnopravnost svih konstitutivnih naroda i građana, spriječiti mogućnost majorizacije, te tako osigurati funkcionalnost i prosperitet Bosne i Hercegovine.



Pisane vijesti