Zajednička tiskovna konferencija Predsjednika RH, Predsjednika Sabora i Predsjednika Vlade

Predsjednici Vlade, države i Hrvatskog sabora Ivo Sanader, Stjepan Mesić i Vladimir Šeks složili su se danas u Banskim dvorima da više ne treba produljivati rok trajanja Zakona o reviziji pretvorbe i privatizacije jer smatraju da je taj zakon ispunio svoju zadaću.

ZAGREB, 12. rujna 2006. (Hina) - Predsjednici Vlade, države i Hrvatskog sabora Ivo Sanader, Stjepan Mesić i Vladimir Šeks složili su se danas u Banskim dvorima da više ne treba produljivati rok trajanja Zakona o reviziji pretvorbe i privatizacije jer smatraju da je taj zakon ispunio svoju zadaću.

Iako je ranije bilo najavljeno da će državni čelnici razgovarati o borbi protiv organiziranog kriminala, sastanak su počeli temom o pretvorbi i privatizaciji, a o najavljenoj temi razgovarat će se u nastavku sastanka.

"Ono što u Hrvatskoj želimo staviti kao apsolutni prioritet intenziviranje je rada na svim procesima gdje se ukazala potreba i nužnost za revizijom pretvorbe i privatizacije", rekao je Sanader. Dodao je da su na sastanak pozvani predstavnici Državnog odvjetništva, Državnog ureda za reviziju, Fonda za privatizaciju, MUP-a i Ministarstva pravosuđa kako bi od njih saznali kako se odvijaju ti procesi.

Predsjednik Mesić je ustvrdio da je zakon postigao svoju svrhu. "Sada je na državnim tijelima da poduzimaju sve potrebne radnje da do novih zastara ne bi došlo, a da oni koji su kršili zakon budu sankcionirani", kazao je Mesić.

Predsjednik Sabora Šeks rekao je da na temelju Zakona o reviziji pretvorbe i privatizacije, već višekratno produživanog, u zadnjih godinu dana nije podnesen niti jedan službeni zahtijev za revizijom neke tvrtke. "To je jedan od ključnih argumenata zašto nema potrebe za produženje roka važenja zakona", rekao je Šeks.

Mišljenje Državnog odvjetništva je da rok produženja Zakona o reviziji pretvorbe i privatizacije više nema smisla budući da je državna revizija dosad pregledala više od 85 posto portfelja državne imovine u pojedinim tvrtkama, rekao je glavni državni odvjetnik Mladen Bajić.

Pregledano je više od 1600 tvrtaka, što je rezultiralo time da je preko 800 osoba u različitim fazama kaznenog postupka izvedeno pred sud ili čekaju da budu izvedeni. Donesene su 74 optužujuće presude, od toga devet bezuvjetnih zatvorskih kazni, a ostali predmeti još su u fazi razmatranja, rekao je Bajić. Istodobno, kazao je, u građanskom dijelu pokrenut je niz tužbi kojima se poništavaju dijelovi pretvorbe i privatizacije.

Mislim da u idućem razdoblju nadležna tijela mogu u okviru postojećih zakonskih propisa poduzeti niz pravnih radnji radi poništenja dijelova pretvorbe ili povrata državne imovine, rekao je Bajić.



Pisane vijesti