Zajedno ćemo realizirati projekte važne za razvoj i budućnost Splita i Splitsko-dalmatinske županije

  • Slika /Vijesti/2019/05 Svibanj/06 SVIBNJA/HN20190506124842.jpg

Predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjelovao je danas na Svečanoj sjednici Gradskog vijeća Grada Splita u Hrvatskom narodnom kazalištu Split.

U svom govoru predsjednik Vlade izrazio je podršku vodstvu grada Splita koje se, rekao je, trudi zajedno s predstavnicima društvenog, akademskog, gospodarskog, kulturnog i sportskog života ovaj predivni hrvatski grad učiniti još kvalitetnijim i boljim za sve Splićanke i Splićane.
 
Split je dio snažnog hrvatskog identiteta
 
Naglasio je da je Split, koji živi više od 1700 godina, dio snažnog hrvatskog identiteta, baštine, kulture i vjere, ali i dio UNESCO-ove baštine. Pritom je premijer Plenković izrazio zadovoljstvo što je od sjednice Vlade održane prije godinu dana u Splitu konačno riješeno pitanje vlasništva Dioklecijanovih podruma.
 
Dodao je da će danas ministrica Nina Obuljen Koržinek i ministar Goran Marić zajedno s gradonačelnikom grada Splita potpisati Ugovor o davanju na uporabu Dioklecijanovih podruma Gradu Splitu.
 
"Veselim se da će skrb o Dioklecijanovim podrumima biti na jednoj znatno višoj razini", rekao je Plenković.
 
Predsjednik Vlade prisjetio se i oproštaja od Olivera Dragojevića proteklog ljeta u Splitu, kazavši da je riječ o velikanu hrvatske glazbe, kojem je i ovom prigodom izrazio svoje poštovanje.
 
Podsjetio je i da je nedavno u Splitu potpredsjednik Vlade i ministar Damir Krstičević zajedno sa svojim suborcima još jednom predstavio velika i nemjerljiva postignuća i zasluge legendarne 4. gardijske brigade Pauci, ocijenivši važnom njihovu ulogu u Domovinskom ratu i doprinos za slobodu Hrvatske.
 
Premijer je kazao da je ova Vlada u protekle dvije godine odlučila dignuti i unaprijediti razinu partnerstva, dijaloga i sustavne suradnje sa svim jedinicama lokalne i područne samouprave na nivo koji do sada nije bio uobičajen u Hrvatskoj.  
 
Istaknuo je da je takva politika dovela ne samo do funkcionalne decentralizacije u brojnim područjima, nego i ozbiljne fiskalne decentralizacije, od koje su novim Zakonom o financiranju jedinca lokalne i područne samouprave koristi u pogledu porasta izvornih prihoda imali gradovi, općine i županije, a u tom smislu i grad Split i Splitsko-dalmatinska županija u cjelini.
 
"Na taj način dali smo alate da svatko od vas postane još snažniji akter u smislu onoga što je u vašoj nadležnosti, ali i partner da zajedno s državom radite kako bismo apsorbirali europska sredstva kao polugu i zamašnjak našeg gospodarskog i društvenog razvoja", poručio je Plenković.
 
Dvije milijarde kuna za brži razvoj Splita i Splitsko-dalmatinske županije
 
U tom smislu premijer je izrazio zadovoljstvo jer je prošle godine na sjednici Vlade u Splitu bilo točaka i ugovora u vrijednosti od oko 2 milijarde kuna.
 
"Neke od tih točaka su realizirane, druge se provode, a mnoge imaju kapitalno značenje za razvoj grada Splita, ali i drugih dijelova Splitsko-dalmatinske županije", kazao je Plenković.
 
Premijer je podsjetio da je u Splitsko-dalmatinskoj županiji tijekom prošle godine održana još jedna sjednica Vlade i to na otoku Hvaru povodom 150. obljetnice turizma u Hvaru, dodavši da je zahvaljujući podršci Vlade obnovljeno Hvarsko kazalište koje je utemeljeno 1612. godine.
 
Zajednički projekti Grada i Vlade
 
Spomenuo je i neke od projekata na kojima Vlada i Grad Split rade zajedno, kao što je sanacija Karepovca, a potpisan je i ugovor o izgradnji Centra za gospodarenje otpada u Lećevici.
 
Predsjednik Vlade izrazio je zadovoljstvo i zbog ulaganja koja su planirana u zdravstvo, rekavši da će nakon svečane sjednice biti potpisan Predugovor vezan za sufinanciranje pripreme strateških projekata Kliničkog Bolničkog centra Split, što će, dodao je, omogućiti da svi oni koji gravitiraju Splitu u pogledu zdravstvene zaštite dugoročno dobiju još bolju i kvalitetniju uslugu.
 
Premijer je kazao da će se uskoro otvoriti i novi putnički terminal u  Zračnoj Luci Split, a naveo je i da je državna imovina vrijedna preko 230 milijuna kuna spremna za raspolaganje.
 
Podsjetio je i da je Vlada podržala prijedlog Hrvatskog vaterpolskog saveza da Split bude domaćin Europskog prvenstva u vaterpolu 2022., te je osigurala 15 milijuna kuna za organizaciju natjecanja.
 
Važno riješiti prometna pitanja
 
Predsjednik Vlade kazao je da će se nastaviti ulagati i u prometna pitanja jer Split više nije tranzitni grad već jedan od ključnih turističkih centara Hrvatske.
 
"Ministar Butković će zajedno s vama nastojati riješiti čepove i zaobilaznice kako bi se omogućio brži i kvalitetniji pristup središtu grada i trajektnoj luci, a to će rezultirati jednom novom kvalitetom i lakšim svakodnevnim životom svih Splićanki i Splićana te onih koji dolaze raditi ovdje", poručio je Plenković.
 
Spomenuo je i projekt vodno-komunalne infrastrukture aglomeracije Split-Solin, vrijedne 1,84 milijarde kuna, čije odobrenje se očekuje u drugom kvartalu ove godine, što će, ocijenio je premijer, pridonijeti kvaliteti života u ovom kraju, a pohvalio je i izrazio podršku i projektima splitskog Sveučilišta.
 
Partnerstvo Vlade sa Splitom i Županijom
 
"Partnerstvo Vlade sa Splitom i Splitsko-dalmatinskom županijom će jačati. Do sada smo ostvarili velike rezultate i nastojat ćemo pomoći svima vama da ono što je važno za razvoj i budućnost Splita bude lakše i bolje realizirano", poručio je Plenković.
 
U tom kontekstu, pojasnio je predsjednik Vlade, članstvo u Europskoj uniji omogućuje nam mehanizme koje bismo sami sebi teško mogli priskrbiti, ali budući da smo i mi sada dio europskog projekta i europske obitelji, moramo to koristiti na najbolji mogući način.
 
"Želim vam prenijeti s koliko oduševljenja premijeri zemalja koje su ušle prije 15 ili 12 godina govore o vremenu prije i poslije članstva. I mi ćemo, uvjeren sam, to uvidjeti nakon dvije financijske godine", rekao je predsjednik Vlade.
 
Premijer je istaknuo da Split, sa svojim vodstvom i svojim službama, te europskim i kozmopolitskim duhom koji vlada u ovome gradu može zajedno s državom napraviti projekte koji će svima ovdje, ali i cijeloj Hrvatskoj biti od velike koristi.
 
Predsjednik Vlade je na kraju uz poruke potpore, poštovanja i prijateljstva gradu Splitu, čestitao svim Splićankama i Splićanima blagdan sv. Dujma.
 
Uz predsjednika Vlade Plenkovića na svečanoj sjednici sudjelovali su potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, ministar državne imovine Goran Marić, ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac, ministar uprave Lovro Kuščević, ministar zdravstva Milan Kujundžić i ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek.



Pisane vijesti | Andrej Plenković