Zakon o parničnom postupku usmjeren na skraćivanje postupka pred sudovima

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/zakon_o_parnicnom_postupku_usmjeren_na_skracivanje_postupka_pred_sudovima.jpg

Vlada je s današnje sjednice Hrvatskom saboru uputila Konačni prijedlog zakona o koncesijama. Ministar financija Slavko Linić podsjetio je da je Prijedlog zakona u Hrvatskom saboru u prvom čitanju bio u rujnu, nakon čega su uslijedila usuglašavanja oko određenih sugestija i mišljenja resornih tijela, vezano uz studije opravdanosti davanja koncesija, čvršće kontrole projekata koji se podnose uz koncesiju i efikasnije mehanizme nad realizacijom koncesijskih obveza.

Predstavljajući Prijedlog zakona o dadiljama, potpredsjednica Vlade i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić, kazala je da se radi o potpuno novom zakonskom prijedlogu u hrvatskom zakonodavstvu, naglasivši važnost potpore Udruge dadilja. Govoreći o zakonu, naglasila je da će njegovo donošenje omogućiti registraciju djelatnosti dadilje, zapošljavanju jednog broja žena koje se odluče za posao dadilje te će određene jedinice lokalne samouprave uz sufinanciranje dadilja riješiti problem predškolskog zbrinjavanja djece, pojasnivši da se time ne ulazi u sferu predškolskog odgoja koji je ostavljen vrtićima već je riječ o izvaninstitucionalnoj skrbi. „Nadam se da će ovaj zakon pomoći roditeljima, zapošljavanju žena i jedinicama lokalne samouprave“, zaključila je ministrica.

Saboru je upućen i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o parničnom postupku. Ministar pravosuđa Orsat Miljenić, pojasnio je da se provodi prva faza usmjerena na skraćivanje postupka pred sudovima. Govoreći o izmjenama i dopunama, naglasio je nužnost redefiniranja i uklanjanja pravnih instituta koji usporavaju parnični postupak te uvođenja novih rješenja koji će osigurati uvjete za ostvarenje učinkovitosti parničnog postupka, uz očuvanje pravne sigurnosti i vladavine prava. Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Zoran Milanović istaknuo je da je ovo jedan od deset uvjeta koji su nam preostali prema monitoringu za Europsku uniju. „Ovo je reforma, ne revolucija nego mala reforma“, kazao je, upitavši kako je moguće da je sustav do sada bio tako inertan i pogodovao obijesnom parničenju. Također, Saboru je upućen i Konačni prijedlog zakona o probaciji. Prema riječima ministra Miljenića kroz sustav probacije provodi se sustav izvršenja sankcija izvan zatvora.

Usvojen je i Protokol o postupanju u slučaju seksualnog nasilja. Potpredsjednica Vlade Milanka Opačić istaknula je nedopustivim iznošenje informacija i javno traumatiziranje žrtve, apeliravši na medije da vrlo oprezno izvještavaju o silovanjima i ne iznose detalje.

Između ostalog, raspravljalo se i o Prijedlogu zakona o sudovima, Konačnom prijedlogu zakona o istraživanju, uređenju i održavanju vojnih groblja, groblja žrtava Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja, a donesena je i Uredba o visini trošarine na cigarete i sitno rezani duhan.



Pisane vijesti