Zatražit ćemo odgovornost svih članova Uprave Ine

Slika /Vijesti/2022/30 kolovoza/VRH_3546.jpg

Predsjednik Vlade Andrej Plenković izjavio je danas da će zbog afere s preprodajom plina zatražiti odgovornost svih članova Uprave Ine, i hrvatskih i mađarskih, istaknuvši da su zgroženi i osuđuju udruživanje i počinjenje kaznenog djela u Ini u jeku najveće energetske krize.

„Danas smo imali sastanak parlamentarne većine i razmotrili smo najaktualniju političku temu koja zaokuplja pozornost hrvatske javnosti, a to je Ina, predmet koji se odnosi na zločinačko udruženje, zlouporabu povjerenja u gospodarskom poslovanju te pranje novca. Zgroženi smo, šokirani i osuđujemo na svaki način udruživanje za počinjenje ovakvog kaznenog djela u vremenu najveće energetske krize koja je pogodila cijeli svijet”, rekao je Plenković novinarima nakon koalicijskog sastanka na kojem su partneri vladajuće većine raspravljali o aferi u Ini.
 
Plenković je otkrio da su na sastanku razmotrili tri aspekta slučaja koja su važna kako bi svi razumjeli kakav će biti slijed aktivnosti u vezi ovoga slučaja.
 
Ministar Filipović je u ponedjeljak održao sastanak s dijelom članova Uprave Ine, zatražio od njih izvješće, potom je održan  sastanak Vlade s hrvatskim članovima Nadzornog odbora Ine kao i sjednica Nadzornoga odbora nakon koje je izdano priopćenje.
 
„Naša ključna poruka je da su institucije hrvatske države, dapače institucije hrvatske Vlade, bile te koje su otkrile ovaj slučaj zlouporabe, nisu ga otkrile ni policija niti pravosudna tijela, već Ured za sprečavanje pranja novca, koji djeluje kao samostalni odjel u okviru Ministarstva financija. Ta je poruka bitna da se razumije kako je krenuo cijeli proces otkrivanja ovoga slučaja", istaknuo je Plenković dodavši da su se u drugoj fazi uključili USKOK, policija i DORH te se sada vidi pravosudni tijek ovih aktivnosti.
 
„Želimo da se u pravnom procesu utvrdi odgovornost onih koji su to djelo počinili, o čemu će odlučiti sud”, naglasio je.
 
Vlada je privržena suzbijanju korupcije
 
Drugi je aspekt, kazao je premijer, s obzirom da je djelo otkriveno zahvaljujući Uredu za sprečavanje pranje novca u okviru Ministarstva financija, da to govori da je naša politička privrženost borbi protiv korupcije i njenom suzbijanju izrazito snažna i jaka i da nema nikoga tko će biti pošteđen odgovornosti ako se utvrdi da je počinio neko koruptivno djelo.
 
Poručio je da su u Vladi izrazito nezadovoljni što Uprava Ine nije vidjela da se događaju takve stvari.
 
„Hrvatska je drugi najveći suvlasnik u Ini. Poznata je saga o privatizaciji Ine – prvi dio u vrijeme Ivice Račana i vlade SDP-a, drugi u vrijeme vlade HDZ-a Ive Sanadera. Ovaj slučaj pokazuje da je model upravljanja Inom loš i to iz nekoliko razloga: prvo je što ta lista ovlasti za dopušteno odobrenje na određeni način izbjegava u pojedinim situacijama nadležnosti koje bi u nekom drugom trgovačkom društvu imali članovi uprave toga društva. Neovisno o tome, to ne oslobađa odgovornosti one koji su članovi uprave da im se u njihovoj hijerarhiji dogodi ovakav slučaj u kojem četvrta razina upravljanja ima ovlast za potpisivanje ovakvih ugovora, štetnih za Inu i državu”, ustvrdio je Plenković i najavio da će zatražiti odgovornost svih članova Uprave Ine, i hrvatskih i mađarskih članova, kao i predsjednika Uprave Ine.
 
Najavio je da će krenuti u razgovore s MOL-om o promjeni načina upravljanja Inom.
 
Podsjetio je da je Vlada prošle godine u razgovorima s mađarskom stranom ponudila ono što je tada smatrala korektnom tržišnom evaluacijom MOL-ovog udjela u Ini koji je htjela otkupiti. No, mađarska strana tu ponudu nije htjela prihvatiti.
 
Koalicija je stabilna, idući tjedan paket mjera pomoći za građane
 
''Treći element o kojem smo danas razgovarali je politički aspekt, a to je jasna, nedvojbena, čvrsta potpora svih članica i članova parlamentarne većine, potpora Vladi, stabilnosti koalicije i daljnjim aktivnostima u pronalaženju rješenja za ključne izazove hrvatskoga društva u ovom trenutku, a to su izazovi energetske i prehrambene krize, suzbijanja inflacije, pomoći građanima i gospodarstvu. To je ključna poruka – većina je stabilna, Vlada će normalno nastaviti svoje aktivnosti, fokusirat će se na ono što je njena temeljna zadaća, a to je da pomaže građanima u ovoj krizi, kao što smo učinili u niz kriza s kojima smo do sada bili suočeni”, naglasio je Plenković.
 
Vlada je prebrodila svaku od tih kriza, rekao je, sačuvala radna mjesta, nisu bile ugrožene egzistencije hrvatskih obitelji i pomoglo se hrvatskom gospodarstvu.
 
''Stoga će koalicija podržavati aktivnosti Vlade koja će idućeg tjedna izaći s paketom mjera za pomoć građanima, javnim institucijama, vrtićima, školama, fakultetima, općinama, gradovima, županijama, nevladinim udrugama, kao i poduzetnicima i cijelom hrvatskom gospodarstvu, kao što smo to činili i ranije'', najavio je Plenković dodavši da ministri i svi nadležni rade na pripremi tih mjera.
 
Kazao je kako se u ovome slučaju, u političkom smislu, radi o situaciji koja je neugodna, ali situacija u kojoj od prvog signala, prije pet mjeseci, da se događa nešto neobično, niti u jednom trenutku institucije države nisu dopustile da se i jedna kuna koju su registrirali dovede u pitanje.
 
"Sve je bilo pod nadzorom. Sve je bilo kontrolirano. U Državni je proračun već danas s računa jedne od osoba involvirane u ovaj slučaj uplaćeno oko 450 milijuna kuna. Prema tome, država čuva novac koji je u okviru ovih radnji trebao biti otuđen. I stoga ponavljam tezu – nema zaštićenih, postoji snažna borba protiv korupcije, postoje učinkoviti mehanizmi države koji su na ovom konkretnom primjeru izrazito dobro, brzo i sinergijski reagirali. I to je ono što želim naglasiti kao najvažniju poruku nakon današnjeg sastanka", poručio je Plenković.
 
Traženje odgovornosti
 

Odgovarajući na pitanje što znači tražiti odgovornost premijer je kazao da smatra da treba odgovarati cijela Uprava jer ne vidi razliku između odgovornosti mađarskih i hrvatskih članova Uprave za ove propuste. Također smatra da je čak veća odgovornost predsjednika Uprave nego ostalih članova.
 
''Poduzimat ćemo one korake koji su u okviru naših mogućnosti. Sukladno međudioničarskom ugovoru, da bi se promijenio neki član Uprave trebate imati privolu i suglasnost drugog većinskog suvlasnika. Ovo zahtijeva ozbiljne razgovore s drugim suvlasnikom o metodologiji upravljanja Inom'', kazao je.
 
Istaknuo je da zadnjih pet dana Vlada trpi veliku političku štetu zbog toga što je jedan krug osoba odlučio napraviti ovakva nezakonita djela i stoga Vlada neće ostati bez odgovora.
 
''Ovo je stvar oko koje se odgovornost treba staviti u prvi plan. Ono što činimo, činimo odgovorno, ozbiljno i adekvatno. Naš odgovor na ovu situaciju mora biti primjeren'', poručio je premijer.
 
Oporba nastoji politički poentirati
 
Na prozivanje oporbe koja traži micanje Nadzornog odbora i Uprave, kao i da Vlada zbog cijelog slučaja "vrati mandat građanima", Plenković je odgovorio kako vidi da to traži SDP i Peđa Grbin te odbacio takve zahtjeve.
 
"Drug Grbin iz Kragujevca najedanput pametuje i napada HDZ da je nekakva banda. Umjesto da on i druga oporba vrlo jasno kažu – hrvatske institucije, hrvatska država i Vlada bore se protiv korupcije bez obzira o kojim osobama se radi i je li netko od osoba uključenih u ovaj slučaj član ijedne stranke, pa makar bio i član HDZ-a", rekao je.
 
Umjesto da čestitaju, poručio je Plenković, oni nastoje politički profitirati, jer su u petak navečer nakon zadnje ankete o potporama strankama bili na podu. "Sad su dobili adrenalin, skočili s poda i najedanput treba rušiti Vladu – e, neće tako ići", poručio je.
 
Dodao je da se ne boji nikoga, posebno ne ujedinjene oporbe.
 
''Ono za što se mi zalažemo šest godina je prosperitetnija Hrvatska, pomoć hrvatskim građanima i gospodarstvu, prevladavanje svih kriza s kojima smo suočeni. Mi se nalazimo u kontekstu kada smo imali rast BDP-a u drugom kvartalu 7,7 posto, veći rast nego što smo i sami predviđali, veći nego što je previđala bilo koja međunarodna institucija i taj rast će, siguran sam, biti jednako velik i u trećem kvartalu. Znači da će nam u ovoj godini biti bolji nego što smo očekivali. I to nam omogućuje da takav gospodarski rast prevedemo u mjere potpore građanima, socijalno ugroženima, onima koji teško žive, onima koji se bore s energetskom krizom. Unatoč krizama nastavit ćemo provoditi svoj program na dobrobit građana i gospodarstva'', poručio je Plenković.
 
Na pitanje hoće li smijeniti članove Nadzornog odbora i može li se to bez MOL-a, premijer je odgovorio kako u ovom trenutku to nije moguće. Dominantna odgovornost, rekao je, leži na Upravi jer se cijeli slučaj dogodio u kompaniji, a "Nadzorni odbor ima neku drugu ulogu".
 
Dotaknuo se i mogućeg razlaza s MOL-om.
 
''Da je to lako i jednostavno, davno bi se to napravilo. Nije to rastava braka, kompanije su nešto drugo'', primijetio je premijer.
 
O načinu prodaje plina u Hrvatskoj i dozvolama HERA-e, rekao je da su imali sastanak s predsjednikom HERA-e i pitali kako se to dogodilo, a dogodilo se sukladno zakonu.
 
''Oni koji se žele baviti trgovanjem plina moraju ispuniti određene kriterije i kad dobije odobrenje, sve što se kasnije zbiva, druge institucije trebaju reagirati kako su reagirale.''
 
Proučio je i da će se sada provjeriti svi ugovori o prodaji ugljikovodika u Hrvatskoj. "Sve će se sada provjeriti, to je bila cijela poanta sastanka s Upravom i Nadzornim odborom - da se ispita ima li još ovakvih situacija. Od kud znamo da nema", rekao je.
 
Ina je kompanija koja je na tržištu, kotira na burzi, u suvlasništvu je "i u tome je cijela poanta - da je metodologija upravljanja takva da se ovo dogodilo, a bez da su ovi koji su bili iznad – znali". U tome je cijeli problem", ustvrdio je.
 
Upitan o tome razmišlja li se ponovo krenuti u otkup Ine, rekao je da država nastoji ostvariti svoje ciljeve temeljem mjerljivih parametara i podloga.
 
''Mi možemo dati ponudu koja se temelji na profesionalnoj i meritornoj evaluaciji i to smo napravili. Mislim da ovakva energetska kriza više nego jasno pokazuje da su sve ranije odluke koje su išle za tim da Ina ide u proces privatizacije bile krive i loše. To sam rekao puno puta. Imamo HEP u 100-postonom državnom vlasništvu koji je velika poluga za ono što Vlada smatra da treba provoditi da preuzme na svoja leđa ovu krizu i pomogne građanima i gospodarstvu.''
 
'Vjerujem da ni MOL-u nije ugodno'
 
Upitan oko moguće reakcije MOL-a na cijelu situaciju, Plenković je rekao da misli da ni MOL-u sve ovo nije ugodno.
 
''Ovo se događa kod nas, političku štetu trpimo mi, a nisam uvjeren da je MOL-u u interesu da im se ovakva stvar događa, a na temelju metodologije odlučivanja koju je dominantno MOL usvojio'', rekao je.
 
Dodao je da će Vlada rješavati ovu krizu zakonitim putem koji je dugoročno održiv.
 
''Mislim da smo imali već previše pravnih sporova oko Ine, od kojih su neki završavali loše za Hrvatsku. Ne odgovornošću naše Vlade, nego različitim odlukama pravosudnih tijela ili međunarodnih arbitraža. Moramo vući jako obazrive i pametne poteze.''
 
HDZ nema veze sa slučajem
 
Plenković je kategorički odbacio vezu između korupcije u Ini i HDZ-a.
 
''To što je netko član stranke, ne znači da ima utjecaja. Meni ovo djeluje kao zlouporaba položaja. Katičić je bio vjenčani kum Šurjaku nakon fakulteta i g. Šurjaka poznajem od prve godine fakulteta. Nije Zagreb Peking. Ali to ne znači da bilo kakav kontakt, prijateljstvo, kumstvo ima veze s tim što pojedina osoba napravi. Što mislite da se netko konzultira s nama prije nego što nešto napravi?'', kazao je Plenković.
 
Na izravno pitanje hoće li se tražiti odgovornost unutar stranke Plenković je odgovorio protupitanjem: ''Koga?''
 
'Osjećam se bijesnim'
 
Zbog cijelog se slučaja, kazao je, osjeća bijesnim. "Osjećam se bijesan. Ja sam toliko, da ne kažem čega, pojeo ovih šest godina, mahom tuđih, da mi je toga 'do ovdje'. Ako hoćete da do kraja budemo iskreni", rekao je.
 
Na dodatno pitanje zašto to trpi, odgovorio je kako je kroz dosadašnje iskustvo naučio da se takve stvari događaju, a Vlada je tu, dodao je, "da čistimo, rješavamo i da brinemo o napretku Hrvatske".
 
"Borba protiv korupcije je prioritet ove Vlade", ponovno je naglasio te dodao da u ovom konkretnom slučaju nema nikoga koga je Vlada tamo postavila.
 
Komentirao je fotografiju sa Škugorom iz 2015.: ''Takvih fotografija sa stranačkih skupova ima puno. Zar to dokazuje neku bliskost?''
 
O odgovornosti ministra Ćorića rekao je: ''Jeste vi čitali te mailove? Kakve to veze ima s ovim? Baš nikakve.''
 
Mađarska i zajednička europska politika o plinu
 
S obzirom na to da je Mađarska s Rusijom dogovorila dodatnu nabavu plina, novinari su ga pitali kakvog smisla ima zajednička europska politika kad se oni hvale time da su dobili više nego inače. To Plenković smatra jako lošim te naglašava da to nije hrvatska politika.
 
"To je stvar koju smo raspravili nekoliko puta na Europskom vijeću. Smatram da je to jako loše, da to razbija europsko jedinstvo i da ta vrsta posebnih privilegiranih odnosa, gdje oni dobivaju jeftiniji plin od drugih i na taj se način populistički dodvoravaju, pretpostavljam svojima biračima, u odnosu na sklapanje 'dealova' s nekim koji je u stanju razoriti tolike ukrajinske gradove, okupirati teritorij, pobiti toliko ljudi, ugroziti svjetsku stabilnost, izazvati najveću energetsku prehrambenu, ekonomsku, financijsku krizu – to nije naša politika. To je onda odabir i odgovornost Mađarske, a ne Hrvatske", rekao je predsjednik Vlade.
 
Izvor: Hina / Vlada



Pisane vijesti