Završen dvodnevni službeni posjet Izraelu

Susretom s izraelskim premijerom Arielom Sharonom i zajedničkom večerom koju im je upriličio u svojemu uredu u utorak navečer, završio je dvodnevni službeni posjet Izraelu hrvatskog izaslanstva na čelu s predsjednikom Vlade Ivom Sanaderom.

JERUZALEM, 28. lipnja 2005. (Hina) - Susretom s izraelskim premijerom Arielom Sharonom i zajedničkom večerom koju im je upriličio u svojemu uredu u utorak navečer, završio je dvodnevni službeni posjet Izraelu hrvatskog izaslanstva na čelu s predsjednikom Vlade Ivom Sanaderom.

Kao što je uobičajeno u uredu izraelskog premijera kod bilateralnih posjeta nema izjava nakon sastanka, već se novinarima omogućuje nazočnost na dočeku stranog državnika i pozdravne izjave.

"Predsjedniku hrvatske Vlade Ivi Sanaderu želim srdačnu dobrodošlicu u Izrael. Vjerujem kako će njegov posjet i naš razgovor pridonijeti jačanju naših bilateralnih odnosa", rekao je pred desetak izraelskih i hrvatskih novinara premijer Sharon.

Predsjednik hrvatske Vlade Ivo Sanader svom se domaćinu zahvalio na gostoprimstvu i potvrdio očekivanja da će taj susret biti korak u jačanju međusobnih odnosa te izrazio uvjerenje kako će s izraelskim kolegom raspravljati o mnogim značajnim temama.

Te su teme, kako je Sanader već prije najavio, prije svega bilateralni odnosi, ali i stanje na Bliskom istoku odnosno u Jugoistočnoj Europi te aktualna situacija u kojoj se nalazi Hrvatska na putu u EU, odnosno budućnost Europe općenito za koju je Izrael zainteresiran jer kako je pojasnio Sanader, ima poseban partnerski odnos s Unijom.

Tijekom prijepodneva hrvatsko je izaslanstvo posjetilo novi Muzej holokausta Yad Vashem i uz stručno vodstvo pogledalo postav Muzeja koji je za razliku od starog Yad Vashema individualiziran.

"Ovaj je muzej daleko bolji i suvremeniji od starog. Sviđa mi se filozofija postava, jer se išlo na individualizaciju žrtava, a nema velikih brojki", rekao je Sanader nakon razgledanja Muzeja, dodavši kako "čovjeka više pogodi kad vidi da je riječ o konkretnim ljudima, a ne o pukim brojkama".

Hrvatsko izaslanstvo u Dvorani sjećanja Yad Vashema položilo je vijenac te simbolično pojačalo vječni plamen, a obišlo je i Dječju dvoranu sjećanja, nakon čega se premijer Sanader upisao u Knjigu dojmova.

Hrvatski je premijer u Parku naroda održao i 'molitvu drvu' te u znak sjećanja na prvi posjet predsjednika hrvatske Vlade državi Izrael zasadio mladicu hrasta.

Prvog dana posjeta predsjednik Vlade s izaslanstvom susreo se sa zamjenikom izraelskog premijera Shimonom Peresom i predsjednikom izraelskog Vijeća za nacionalnu sigurnost, dok se potpredsjednik Vlade Damir Polančec odvojeno sastao s izaslanstvom istaknutih gospodarstvenika.



Pisane vijesti