Završen sastanak o stabilnosti jugoistočne Europe

SALZBURG, 28. srpnja 2007. (Hina) - Sve države jugoistočne Europe imaju vrlo jasne europske perspektive i na tom putu imaju potporu gotovo svih zemalja EU, rekao je hrvatski premijer Ivo Sanader po završetku susreta šefova vlada država jugoistočne Europe koji je pod nazivom "Sastanak za stabilnost u jugoistočnoj Europi u 21. stoljeću" u subotu održan u Salzburgu.

"Sve države jugoistočne Europe imaju vrlo jasne europske perspektive i na tom putu imaju potporu gotovo svih zemalja EU. One bilježe vidan napredak u razvitku, izjavio je po završetku sastanka premijer Sanader. "Bitno je da se međusobno informiramo i da jedni drugima pomažemo", dodao je hrvatski premijer.

Naglasio je da Hrvatska sljedeće godine očekuje pozivnicu u NATO i završetak pregovora s Europskom unijom.

Uz domaćine skupa, saveznog austrijskog kancelara Alfreda Gusenbauera, austrijsku ministru vanjskih poslova Ursulu Plassnik i koordinatora Pakta o stabilnosti JI Europe Erharda Buseka, na njemu su sudjelovali premijeri Hrvatske, Albanije, Crne Gore i Moldavije.

Na sastanku se razgovaralo o regionalnim problemima, stanju i suradnji u gospodarskom razvitku regije, uključujući energetska pitanja, te o europskim perspektivama tih zemalja.

"Bio je to vrlo dobar i konstruktivan sastanak" rekao je domaćin skupa austrijski kancelar Alfred Gusenbauer i dodao da je Austrija zainteresirana za jugoistok Europe, odnosno najveći je izravni ulagač u regiji i zauzima se za ulaganje u znanje i obrazovanje.

Gusenbauer je naglasio je da nijedna regija u Europi posljednjih godina nije doživjela takve promjene i pomake u pozitivnom smislu kao jugoistočna Europa .

"Razgovarali smo o jačanju suradnje u gospodarstvu, energetici, korištenju vodenih resursa, Dunav je 90 posto neiskorišten za promet, rekao je Gusenbauer,

Potvrdio je to i premijer Sanader, koji je skup ocijenio vrlo uspješnim prije svega, kako je rekao, jer se razgovaralo o vrlo aktualnim pitanjima koja se tiču regije - suradnji u energetici, zaštiti okoliša, prometu, transportnim koridorima, korištenju obnovljivih izvora energije.

Sudionici skupa suglasni su da su sve zemlje napredovale u razvoju u odnosu na prošlu godinu.

Albanski premijer Sali Berisha rekao je na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji da je status Kosova vrlo važno pitanje za stabilnost cjelokupne regije i stoga ga treba što prije riješiti. No, "Albanija neće poduzeti nijedan unilateralan potez" u tom smislu, dodao je.



Pisane vijesti