Završio dvodnevni posjet predsjednika Vlade Andreja Plenkovića BiH

  • Slika /Vijesti/Vijesti fotografije/listopad/29 listopada/H20161029000239.jpg

Hrvatska podupire cjelovitu BiH i njezin europski put te namjerava jamčiti ravnopravnost Hrvata u BiH, izjavio je predsjednik Vlade Andrej Plenković u subotu u Mostaru na završetku dvodnevnog službenog posjeta BiH.

"Odlučan sam kao predsjednik Vlade pomoći na najkonstruktivniji mogući način koheziju zemlje i njezin europski put i biti jamstvo ravnopravnosti Hrvata u BiH", rekao je Plenković nakon sastanka sa svojim domaćinom, hrvatskim članom Predsjedništva BiH Dragan Čovićem i drugim dužnosnicima Hrvatskog narodnog sabora BiH, koji okuplja najznačajnije hrvatske političke stranke u toj zemlji.

Čović je zahvalio Plenkoviću i novoj hrvatskoj Vladi na potpori istaknuvši da je pred BiH jako puno reformi, a među prvima promjena izbornog zakona koja bi dovela do približavanja EU-u i zajamčila jednakopravnost Hrvata.

Predsjednik hrvatske Vlade ponudio je pomoć u ispunjavanju upitnika koji će vlasti BiH dobiti u prosincu ove godine a na osnovu kojega će Europska komisija izraditi preporuku za stjecanje statusa kandidata za članstvo. 

Upitan o odnosima između Hrvata i Srba u BiH te kritikama koje su zbog održavanja referenduma upućene predsjedniku RS-a Miloradu Dodiku koji podupire HDZ BiH, Plenković je rekao kako su odnosi lokalnih partnera nešto na što Zagreb neće utjecati, ali da snažno podupire stabilnost zemlje.

"Hrvatska podupire cjelovitu BiH, protiv smo svih tendencija koje bi vodile njenoj destabilizaciji i svojevrsnoj dezintegraciji. Sve tendencije koje bi mogle destabilizirati zemlju i onemogućiti njezin europski put mi naravno ne podržavamo", pojasnio je Plenković navodeći da je takav stav i oko referenduma koji je održan u Republici Srpskoj.

Čović, koji je ujedno i predsjednik Hrvatskog narodnog sabora BiH, istaknuo je kako je zahvaljujući angažiranju Plenkovića, zatim ministra vanjskih i europskih poslova Davora Ive Stiera i drugih bivših hrvatskih eurozastupnika, BiH bila u stanju podnijeti zahtjev za članstvo u EU-u. 

"Da nije gospodina Plenkovića, Stiera i drugih ja sam posve siguran da mi uopće ne bi uspjeli  s predajom našega zahtjeva od 15. veljače ove godine. Mi ćemo u prosincu dobiti upitnik i nadam se do kraja sljedeće godine dobiti status kandidata. I dalje nastojimo biti predvodnici na tome putu", rekao je hrvatski član BiH Predsjedništva. 

Po njegovim riječima, hrvatska strana u BiH ostat će predvodnik euroatlantskoga puta, a uvjet za približavanje EU-u  bit će i izmjena izbornog zakona koji bi trebao riješiti pitanje hrvatske nejednakopravnosti.

"Naš  glavni naglasak je na jednakopravnosti hrvatskog naroda ovdje institucionalno i ustavno. U kontekstu približavanja Europskoj uniji mi ćemo morati provesti presudu Suda za ljudska prava u Strasbourgu do kraja siječnja. To je jedno od vitalnih pitanja koji uključuje izmjenu izbornog zakona da bi se mogao nastaviti taj put", istaknuo je Čović.

Komentirajući nasilje u Stocu kada su aktivisti više bošnjačkih političkih stranaka prekinuli održavanje lokalnih izbora, Čović je rekao kako očekuje da se takvo nasilje neće tolerirari.
"To je grubi incident koji je bio udar na državu i njezin poredak jer se grubo napalo predstavnike državne vlasti koji su provodili izbore", dodao je.

Predsjednik Vlade Plenković s izaslanstvom jutros je u Mostaru odvojeno razgovarao i s rektoricom Sveučilišta u tome gradu Ljerkom Ostojić, te ravnateljem Sveučilišne kliničke bolnice u Mostaru Antom Kvesićem. Tijekom dana susreo se s provincijalom Hercegovačke franjevačke provincije fra Miljenkom Štekom, obišao gradilište Studentskoga doma za siromašne koji gradi franjevačka zajednica. Na kraju posjeta Mostaru predsjednik Vlade Plenković posjetio je i Hrvatsko narodno kazalište u Mostaru.

Svoj posjet BiH izvan službenog dijela protokola Plenković je s izaslanstvom završio u Međugorju gdje se susreo s tamošnjim franjevcima.

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković, koji je boravio u dvodnevnoj službenoj posjeti Bosni i Hercegovini, nakon posjete Sarajevu i Kiseljaku, sinoć se u Mostaru susreo s mostarsko-duvanjskim biskupom mons. Ratkom Perićem.


Tekst i fotografije: Vlada RH / Hina

Pisane vijesti | Andrej Plenković