Želimo poboljšati bilateralne odnose, osobito suradnju u kulturi s Indijom

  • Slika /Vijesti/2021/listopad/25 listopada/13.jpg

Predsjednik Vlade Andrej Plenković primio je u Banskim dvorima Dinesha Patnaika, generalnog direktora Indijskog vijeća za kulturne odnose. Na sastanku su sudjelovali i ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek, ravnatelj  Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Alen Tahiri, zastupnik u Hrvatskom saboru Veljko Kajtazi te predsjednica Saveza Roma u Republici Hrvatskoj "Kali Sara" Suzana Krčmar.

Indijsko vijeće za kulturne odnose (ICCR) koje ima 18 regionalnih centara u Indiji i 38 ureda u inozemstvu osnovano je 1950. kao tijelo koje će aktivno sudjelovati u kreiranju i implementaciji programa vanjske kulturne politike Indije s ciljem jačanja kulturnih odnosa i razumijevanja te promocije kulturnih razmjena među narodima.
 
Glavne teme sastanka bile su daljnji razvoj hrvatsko–indijskih odnosa, osobito u području kulturne suradnje kroz provedbu zajedničkog Programa kulturne razmjene između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Republike Indije za razdoblje 2019. – 2022, te pripreme za održavanje Međunarodne konferencije o Romima u travnju iduće godine u Zagrebu.
 
Predsjednik Vlade Plenković naglasio je zadovoljstvo što ovu važnu konferenciju zajednički pripremaju vlade Hrvatske i Indije. Kazao je da Vlada ustraje na politici uključivosti prema pripadnicima svih nacionalnih manjina u hrvatskom društvu.
 
Zastupnik Kajtazi istaknuo je kako je puno učinjeno za unaprjeđenje položaja romske zajednice u Hrvatskoj, kao i u provedbi Operativnog programa za romsku nacionalnu manjinu, dodavši da je zajednički prioritet nastavak rada na još kvalitetnoj integraciji Roma u hrvatskom društvu.
 
Predsjednik Vlade Plenković izrazio je želju za jačanjem bilateralnih odnosa, a uz strateško partnerstvo EU-Indija koje je započelo 2018. te buduće ugovore o kojima se trenutno pregovara, stvaraju se bolji uvjeti za produbljivanje gospodarske suradnje između Hrvatske i Indije.
 
Generalni direktor Indijskog vijeća za kulturne odnose Dinesh Patnaik kazao je kako Indija planira niz aktivnosti radi daljnjeg približavanja svojeg bogatog kulturnog naslijeđa hrvatskim građanima.

Pisane vijesti | Priopćenja | Andrej Plenković