Zračne i kopnene snage od jutra na požarištima

Zračne i kopnene snage Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH (PP NOS OS RH) iz sastava 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane i Hrvatske kopnene vojske, danas, u petak, 11. kolovoza 2017. od ranog su jutra na požarištima.

Tako su dva Canadaira CL-415 i dva Airtractora AT-802 upućena na požarište Gornje Vinovo kod Unešića na kojem su zračne snage i jučer bile angažirane.

Također, letačka posada s helikopterom Mi-8 MTV prevest će vatrogasce do aktivnih požarnih područja na požarištu Kamešnica, te dopremati spremnike vode.

Na požarištu Kamešnica i danas je angažirano 50 pripadnika Hrvatske kopnene vojske, a na požarištu na Dinari angažirano je 24 pripadnika Hrvatske kopnene vojske.

Tijekom jučerašnjeg dana zračne snage sudjelovale su u gašenju sedam požara na koje je ukupno izbačeno oko 200 vodenih bombi i ostvarena 54 sata naleta na požarištima.

Također, na požarištima u Dalmaciji jučer su bila angažirana i 74 pripadnika PP NOS-a Hrvatske kopnene vojske Oružanih snaga RH, sukladno zahtjevu Državne uprave za zaštitu i spašavanje.

Od početka ovogodišnje protupožarne sezone (1. lipnja) zračne snage 93. zrakoplovne baze HRZ i PZO-a sudjelovale su u gašenju 193 požara (69 u Šibensko-kninskoj, 65 u Splitsko-dalmatinskoj, 46 u Zadarskoj, devet u Dubrovačko-neretvanskoj, tri u Ličko-senjskoj i jedan u Istarskoj županiji).

Zračne snage PP NOS OS RH su u dosadašnjem dijelu protupožarne sezone ostvarile više od 1630 sati naleta, pri čemu je izbačeno oko 47 600 tona vode te je prevezeno 219 vatrogasca i vojnika i 25 tona vatrogasne opreme i vode do požarišta.

Izvor: MORH



Pisane vijesti