Zračne snage angažirane na novim požarištima

Zračne snage Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH (PP NOS OS RH) iz sastava 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane (HRZ i PZO) iz vojarne "Pukovnik Mirko Vukušić" iz Zemunika  danas, u srijedu, 16. kolovoza 2017., upućene su na novo požarište Zaton kod Šibenika, a u gašenju sudjeluju tri Canadaira CL-415 i tri Airtractora AT-802.

Požar je uočio pilot Airtractora AT-802 na protupožarnom izviđanju te su zračne snage u najkraćem vremenu započele s djelovanjem na ovom požarištu. 

U isto vrijeme pilot na protupožarnom izviđanju uočio je još jedan požar u samom začetku na lokaciji Galovac-Gorica u Zadarskoj županiji, kojeg su dva Canadira CL-415 i jedan Airtractor AT-802 uspjeli vrlo brzo staviti pod nadzor gasitelja. Tri Canadaira CL-415 koja su jutros bila upućena na požarište Svilaja povučeni su zbog loše vidljivosti i zadimljenosti prostora iznad požarišta te će po stvaranju uvjeta nastaviti s djelovanjem i na ovom požarištu.
 
Od početka ovogodišnje protupožarne sezone (1. lipnja) zračne snage 93. zrakoplovne baze HRZ i PZO-a sudjelovale su u gašenju 212 požara (73 u Šibensko-kninskoj, 72 u Splitsko-dalmatinskoj, 53 u Zadarskoj, 10 u Dubrovačko-neretvanskoj, tri u Ličko-senjskoj i jedan u Istarskoj županiji).

Zračne snage PP NOS OS RH su u dosadašnjem dijelu protupožarne sezone ostvarile oko 1800 sati naleta, pri čemu je izbačeno oko 52 000 tona vode te su prevezena 263 vatrogasca i vojnika i 32 tone vatrogasne opreme i vode do požarišta.

Izvor: MORH



Pisane vijesti