Zračne snage zaustavile prodor vatre u vojarnu Zemunik

Zračne snage Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH (PP NOS OS RH) iz sastava 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane (HRZ i PZO) iz vojarne "Pukovnik Mirko Vukušić" iz Zemunika danas, u ponedjeljak, 21. kolovoza 2017., uspjele su u kratkom vremenu zaustaviti širenje požara prema vojarni u Zemuniku.

Požar je izbio u blizini vojarne s vanjske strane ograde iz smjera Murvice, a potporu u zaustavljanju požara prema vojarni pružale su i zemaljske vatrogasne snage 93. zrakoplovne baze HRZ i PZO-a i Zračne luke Zadar. Zračne snage PP NOS OS RH od vatre su uspjele spasiti i improvizirane stambene civilne objekte u neposrednoj blizini vojarne. 

Na području Benkovca, uz uzračne snage, na gašenju požara angažirano je i 96 pripadnika PP NOS Hrvatske kopnene vojske OS RH.

Od ostalih požarišta velikih razmjera ponovno se aktivirao požar kod Kistanja u Šibensnko-kninskoj županiji, a zračne snage prerapoređuju snage i na požarištima u Kašiću, Slivnici, Smilčiću i drugim požarištima u Zadarskoj županiji. Još je uvijek aktivno požarište i na otoku Hvaru gdje djeluju dva helikoptera Mi-8 MTV. Sve raspoložive zračne snage su u zraku i čine sve kako bi zajedno s vatrogascima na zemlji spasili naseljena mjesta.

Od početka ovogodišnje protupožarne sezone (1. lipnja) zračne snage 93. zrakoplovne baze HRZ i PZO-a sudjelovale su u gašenju 248 požara (86 u Šibensko-kninskoj, 79 Splitsko-dalmatinskoj, 66 u Zadarskoj,11 u Dubrovačko-neretvanskoj, pet u Ličko-senjskoj i jedan u Istarskoj županiji).

Zračne snage PP NOS OS RH u dosadašnjem dijelu protupožarne sezone ostvarile su oko 2100 sati naleta, pri čemu je izbačeno oko 60 700 tona vode te je prevezeno 276 vatrogasca i pripadnika OS RH te 38 tone vatrogasne opreme i vode do požarišta.

Izvor: MORH

Pisane vijesti