Zelena radna mjesta - poslovi budućnosti

Slika /2016/Glavno tajništvo/Materijali za istaknuto/2015/Zelena radna mjesta/istaknuta tema_naslovna.jpg

Briga za okoliš može značajno doprinijeti gospodarskom rastu, povećanju kvalitete života i standarda građana te ima direktan utjecaj na očuvanje radnih mjesta i stvaranje novih. U protekle tri godine otvorili smo 11.000 zelenih radnih mjesta čime smo dokazali svoju ekološku osviještenost. 


Što su zelena radna mjesta

Zelena radna mjesta uključuju poslove proizvodnje roba i usluga koje sprečavaju, ograničavaju, minimiziraju ili ispravljaju štetu u okolišu, vodi, zraku i tlu, kao i probleme vezane uz otpad, buku i eko-sustave.
 • Prema podacima Europske komisije više od 20 milijuna poslova u Europi već je povezano s okolišem. 
 • Ekoindustrija raste 3 puta bržom stopom od prosječnog gospodarskog rasta.
 • Sada je svako 50. radno mjesto u Europi zeleno, a za 10 godina će se njihov broj udvostručiti.
 • Poslovi budućnosti su vezani za zelena radna mjesta.


Zelena radna mjesta u Hrvatskoj

1. Energetska učinkovitost i obnovljivi izvori energije

Pritisci koje rješavamo proaktivnim politikama zaštite okoliša:
 • Zgrade troše 42% ukupne energije
 • Iz prometa dolazi 25% štetnih emisija
 • 5 puta više energije troši prosječna zgrada u Hrvatskoj nego zgrada energetskog razreda B
 • 30-60% se može uštedjeti na troškovima energije energetskom obnovom kuće

Od 2012. do danas pokrenuti su projekti energetske učinkovitosti vrijedni 2,2 milijarde kuna. 


Rezultat:

 • Energetska obnova 15.000 obiteljskih kuća i 344 višestambenih zgrada u kojima je 19.877 kućanstava – zahvaljujući tome 67.500 naših sugrađana stanuje kvalitetnije i ima niže troškove režija, a na tisućama gradilišta diljem Hrvatske angažirane su domaće tvrtke.  
 • Energetska obnova 265 nestambenih javnih objekata – vrtića, škola, domova zdravlja, muzeja te 69 komercijalnih objekata –do 60% niži troškovi održavanja.
 • Obnovljivi izvori energije u turizmu za hotele, kampove i privatne iznajmljivače.
 • Projekti za čistiji transport: Vozimo ekonomično, Zelena linija i zeleni javni transport –utrostručili smo broj ekoloških vozila na cestama – čišći zrak.
 • Ekološka javna rasvjeta za 150 gradova i općina – 70% smanjenje troškova.
 • Građanima novčano sufinancirano 10.000 A-plus--plus--plus- uređaja koji štede energiju i štite okoliš.

Energetsku obnovu provode domaći obrtnici i tvrtke - to je snažan impuls za gospodarski rast, očuvanje postojećih i otvaranje novih zelenih radnih mjesta, posebno u ranjivom građevinskom sektoru. 

 

2. Gospodarenje otpadom


Naslijeđeno stanje:
 • tijekom 10 godina neodgovornim postupanjem s otpadom na preko 300 odlagališta u Hrvatskoj zakopane su korisne sirovine vrijedne preko 5 milijardi kun (vrijednost izgradnje 160 škola sa sportskom dvoranom)
 • kad bismo godinu dana reciklirali samo 50% stakla, metala, papira i plastike iz naših kanti za smeće, to bi otvorilo 4.500 novih zelenih radnih mjesta 

Uvođenjem sustava gospodarenja otpadom osiguravamo gospodarski rast i zelena radna mjesta u ključnim stupovima sustava, a to su izgradnja centara za gospodarenje otpadom, sanacije odlagališta te razvrstavanje i recikliranje otpada.


Županijski centar za gospodarenje otpadom Marišćina započeo je s probnim radom, kao prvi izgrađeni Centar u Republici Hrvatskoj, 30. srpnja 2015. Rezultat:

 • Sufinanciranjem nabave komunalne opreme u vrijednosti od 540 milijuna kuna omogućili smo postavljanje 650.000 kanti, 45.000 kontejnera, 20.195 kompostera, 2.629 zelenih otoka i 165 reciklažnih dvorišta. Zahvaljujući tome danas 80% građana Hrvatske ima pristup nekom obliku razvrstavanja dok ih je to 2012. imalo tek 40%.
 • Za izgradnju 13 centara za gospodarenje otpadom osigurali smo 5 milijardi kuna - to su zelena radna mjesta za građevinski sektor.
 • U sektoru gospodarenja otpadom u sljedeće 4 godine otvaramo 16.000 radnih mjesta kroz sanacije odlagališta, uspostavu centara za gospodarenje otpadom i povećanje reciklaže
 • Izgrađena su i s radom ove godine počinju prva dva centra za gospodarenje otpadom - Marišćina za Primorsko-goransku županiju i Kaštijun za Istarsku županiju. Ukupno su vrijedni preko pola milijarde kuna i pokrivat će potrebe ovih dviju županija i njihovih 504.000 stanovnika te će rezultirati otvaranjem novih 104 radnih mjesta.
 • U tijeku su radovi na sanacijama odlagališta otpada Filipovica i Stara ciglana u Osječko-baranjskoj županiji, vrijedni 12,3 milijuna kuna koji se sa 100% financiranju sredstvima iz EU fondova i nacionalnog Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. 
 • U tijeku su radovi na sanaciji crne točke, odlagališta opasnog otpada „Lemić Brdo“ kod Karlovca. Time rješavamo problem koji Karlovčane muči već gotovo 40 godina. Vrijednost investicije je 18,2 milijuna kuna, a sa 100% iznosa se financira sredstvima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. 
 


3. Zaštita prirode

 • 36,92% kopna Hrvatske dio je ekološke mreže Natura 2000  
 • 19 nacionalnih parkova i parkova prirode čini 8% teritorija naše zemlje 
 • Očuvana priroda je jedan od 3 motiva za turistički dolazak u Hrvatsku 

Ulaganjima od 950 milijuna kuna omogućujemo porast broja posjetitelja bez ugrožavanja prirodnih ljepota, a malim gospodarstvima u okolici mogućnost plasmana njihovih poljoprivrednih i turističkih usluga. Time osiguravamo 150 direktnih i 450 indirektnih zelenih radnih mjesta

 
 
 • U Nacionalnom parku Kopački rit u posljednje tri godine realizirani su projekti vrijedni oko 21 milijun kuna. Najveći od projekata je 14 milijuna kuna vrijedna izgradnja prijemnog centra Mali Sakadaš sa šetnicom dugom 2,5 kilometra. To je omogućilo nova radna mjesta u parku, ali i razvoj cijelog kraja. Na području Općine Bilje broj ležajeva povećao se sa 164 na 250, otvaraju se novi hoteli, otvoreno je 11 obiteljskih gospodarstava, restorani i drugi sadržaji.
 
 • U Nacionalnom parku Risnjak izgrađeni su posjetiteljski centri „Rodna kuća rijeke Kupe“ u Kuparima i „Goranska kuća znanja“ u Razlogama, vrijedni preko 3 milijuna kuna. U pripremi je projekt „Volonterski centar s info-punktom u Crnom Lugu“ čije se uređenje planira u objektu bivše škole u Crnom Lugu.


Park prirode Kopački rit 

Park prirode Kopački rit utemeljen je 1976. godine i najstariji je park prirode u Hrvatskoj.  Površina parka iznosi 231 km2 te je uvršten u listu ornitološki značajnih područja i nominiran je za uvrštenje na listu svjetske prirodne baštine UNESCO-a.

Dom je za više od 2.000 vrsta, a svake godine u Kopačkom ritu se gnijezdi oko 140 vrsta ptica. Ramsarskom konvencijom 1993. godine proglašen je međunarodno značajnim zaštićenim područjem.
 

Dan je otvorenih vrata Parka prirode Kopački rit. Uz novi centar i šetnicu, očekuju te besplatne vožnje brodom, olimpijada starih sportova, kuhanje fiša i još mnogo toga više: http://bit.ly/1MekADf

Posted by Vlada Republike Hrvatske on 12. srpanj 2015


Ulaganja u park

U posljednje tri godine u Parku su pokrenuti projekti vrijedni više od 20 milijuna kuna. Izgrađen je prijemni centar Mali Sakadaš, priprema se projekt Posjetiteljskog kompleksa Tikveš u sklopu istoimenih dvoraca, a u planu su novi projekti poput gradnje pristaništa na Velikom Sakadašu i dovođenja električne struje do te lokacije.


Mali Sakadaš

Gradnja prijemnog centra Mali Sakadaš stajala je 14 milijuna kuna i riječ je o jednoj od najvećih investicija u Park u posljednjih deset godina.

Sredstva su osigurali Ministarstvo zaštite okoliša i prirode kroz projekt NIP – 25%, Fond za zaštitu okoliša i prirodu – 70% i Ministarstvo turizma – 5%. U sklopu projekta sagrađeni su prijemni centar sa suvenirnicom i recepcijom, paviljoni, šetnica na vodi, dječje igralište, rasvjeta, poučne table, pješačka staza, uređeni su hortikultura, parkiralište i komunalna infrastruktura.


Posjetiteljski kompleks Tikveš

Pripremljen je projektni zadatak za projekt posjetiteljskog kompleksa koji će se nalaziti u sklopu kompleksa dvoraca Tikveš, a u okviru kojega se planira obnova dvoraca i ostalih pratećih objekata. Provedena je javna nabava za projektno-izvedbenu dokumentaciju, a projekt će se prijaviti za sufinanciranje iz EU fondova.Zelena linija

U sklopu projekta „Zelena linija“ kojim se potiče zamjena postojećih vozila ekološki prihvatljivima, Park je nabavio tri nova ekološki prihvatljiva vozila – dva hibridna plug in i jedno električno uz 80% sufinanciranja Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.  U planu je postavljanje male i velike punionice za električna vozila što će se sufinancirati novcem Fonda. Rezultati ulaganja u Kopački rit već su vidljivi – od 2012. do sredine 2015. na području Općine Bilje broj ležajeva povećao se sa 164 na 250, otvaraju se novi hoteli, otvoreno je 11 obiteljskih gospodarstava, restorani i drugi sadržaji. To pokazuje kako se ulaganjem u zaštićena područja potiču održivi razvoj i nova, zelena, radna mjesta.