Njemačka podržava što brži ulazak Hrvatske u EU

Njemačka će pružiti potporu Hrvatskoj u ostvarivanju cilja ulaska u EU 2009. godine, priopćeno je nakon susreta hrvatskoga premijera Ive Sanadera s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel u utorak navečer u Berlinu.

BERLIN, 13. lipnja 2006. (Hina) - Njemačka će pružiti potporu Hrvatskoj u ostvarivanju cilja ulaska u EU 2009. godine, priopćeno je nakon susreta hrvatskoga premijera Ive Sanadera s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel u utorak navečer u Berlinu.

"Mi ćemo učiniti sve da pregovori proteknu što brže", izjavila je njemačka kancelarka.

Angela Merkel istaknula je vrlo dobre odnose Njemačke i Hrvatske, naglašavajući da je Berlin uvijek podržavao Hrvatsku na njezinu putu u EU te da će to činiti i dalje. Angela Merkel izrazila je zadovoljstvo napretkom Hrvatske na političkom i na gospodarskom planu.

Na susretu je bilo riječi i o stanju u regiji jugoistočne Europe i Merkel je zahvalila Hrvatskoj na odgovornosti koju je preuzela u procesu stabilizacije te regije.

"Ja sam Hrvatskoj zahvalna, ne samo zato što je svjesna svoje uloge kao budućeg člana EU, nego i kao odgovornoj zemlji u regiji u kojoj još tinjaju mnogi sukobi. Pred nama stoje mnoge zadaće, da spomenem samo Kosovo", izjavila je Merkel i zaključila da će odnosi Njemačke i Hrvatske i dalje ostati vrlo bliski, među ostalim i zbog zajedničke
odgovornosti prema zemljama u regiji.


Hrvatski premijer zahvalio je Angeli Merkel na podršci koju je Njemačka dosad pružila Hrvatskoj na putu prema EU. Spomenuvši jučer započete pregovore s EU, Sanader je izrazio zadovoljstvo što je, kako je rekao, učinjen prvi korak.

"Mi pregovore želimo obaviti brzo, ali i kvalitetno i o svojim smo planovima obavijestili njemačku stranu koja nam je pružila punu podršku", izjavio je Sanader.

Hrvatski premijer ustvrdio je da dva procesa, pregovori s Hrvatskom i ratifikacija europskog Ustava, nisu povezani jedan s drugim, te je izrazio zadovoljstvo zbog izjave Angele Merkel da će EU pronaći načina da na kraju uspješnih pregovora Hrvatskoj omogući pristup Uniji, isto kao što je to omogućila ostalim članicama.

Hrvatski premijer zahvalio je njemačkoj kancelarki i na ulozi koju pripisuje Hrvatskoj u procesu stabilizacija regije te naglasio da se zemljama jugoistočne Europe ne smije zatvoriti put u EU.

"Smatramo da sve zemlje moraju imati jasnu europsku perspektivu jer je to najbolja motivacija za reformsku politiku u tim zemljama i za postizanje trajne stabilnosti", izjavio je Sanader.

Hrvatski premijer je Angelu Merkel pozvao u posjet Hrvatskoj, a točan datum posjeta bit će naknadno dogovoren.

Nakon susreta Angela Merkel i Ivo Sanader otišli su na utakmicu Hrvatska-Brazil, nakon koje hrvatski premijer završava posjet Berlinu koju je započeo predavanjem u izaslanstvu EU u Njemačkoj.



Pisane vijesti