Braniteljske udruge podržale povratak na staru formulu usklađivanja mirovina

Predstavnici braniteljskih udruga prihvatili su danas Vladin prijedlog izmjena Zakona o pravima branitelja u dijelu koji se odnosi na usklađivanje braniteljskih mirovina, te pristali na povratak na staru formulu usklađivanja mirovina, rečeno je nakon sastanka predstavnika Koordinacije braniteljskih udruga s čelnicima Vlade.

ZAGREB, 14. srpnja 2005. (Hina) - Predstavnici braniteljskih udruga prihvatili su danas Vladin prijedlog izmjena Zakona o pravima branitelja u dijelu koji se odnosi na usklađivanje braniteljskih mirovina, te pristali na povratak na staru formulu usklađivanja mirovina, rečeno je nakon sastanka predstavnika Koordinacije braniteljskih udruga s čelnicima Vlade.

Predsjednik Koordinacije Đuro Dečak dao je punu potporu izmjenama Zakona i povratku na staru formulu usklađivanja mirovina s polovicom zbroja rasta plaća i troškova života.

Izmjenama bi se odredba da se mirovine usklađuju s rastom plaća zamijenila odredbom kojom bi se usklađivanje vezalo uz Zakon o mirovinskom osiguranju.

Izmjene tog zakona i povratak na staru formulu usklađivanja Vlada već neko vrijeme najavljuje i umirovljeničkim udrugama.

"Dali smo apsolutnu potporu premijeru Ivi Sanaderu i Vladi, to je još jedan u nizu poteza solidariziranja s politikom Vlade. Branitelji su uvijek bili i spremni su solidarizirati se sa sudbinom svojega naroda", izjavio je Dečak novinarima.

Simulacije pokazuju da se radi o promilima razlika, ali s obzirom na broj umirovljenika to bi bila značajna ušteda za proračun, kaže Dečak.

Na današnjem sastanku razgovaralo se i o proslavi 10. obljetnice akcije Oluja, a Dečak je pozdravio Sanaderov poziv svim braniteljskimudrugama da sudjeluju u prigodnim događajima u Zagrebu i Kninu.

Prije desetak dana ministar obrane Berislav Rončević pozvao je na sastanak sve umirovljene generale i admirale, a odazvalo se njih 30-tak, izvijestio je Dečak ocjenivši kako je Vlada time napravila kvalitetan iskorak prema dostojnom obilježavanju obljetnica iz Domovinskog rata.

Time bi se "animoziteti stavili u povijesnu ropotarnicu", rekao je Dečak dodavši kako je neprimjereno da generali na proslavama stoje sa strane, a političari su na pozornici.

Toplo se nadamo da se to više neće dogoditi, kazao je Dečak i najavio osnivanje Kluba umirovljenih generala.



Pisane vijesti