Bačić: U postpotresnu obnovu dosad uloženo 2,6 milijardi eura

Slika /Vijesti/2024/Lipanj/05_lipnja/HN20240605565538.jpg

Potpredsjednik Vlade i ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić položio je kamen temeljac za izgradnju višestambene zgrade u Lekeniku za privremeni smještaj osoba s potresom pogođenog područja, izrazivši zadovoljstvo tijekom obnove na koju je dosad utrošeno 2,6 milijardi eura.

Višestambena zgrada u Zagrebačkoj ulici u Lekeniku s uređenjem okoliša i infrastrukture na parceli ukupne neto površine veće od tisuću metara četvornih sastoji se od 19 stanova i zajedničkih prostora organiziranih u četiri nadzemne etaže.

Izvođač radova je Urban građenje Zagreb koji je izvršio pripremne radove na lokaciji uklanjanjem postojeće građevine, a izvođenje radova radi se prema tipskom projektu koji je izradio Entasis.

Planirana ukupna vrijednost gradnje s uređenjem okoliša i infrastrukture je oko 2,4 milijuna eura bez PDV-a.

Ministar je iskazao zadovoljstvo tijekom obnove potresom pogođenih područja na koju je s današnjim danom utrošeno 2,6 milijardi eura.

"No, s obzirom na broj oštećenih objekata i imovine morat ćemo još značajno participirati kako bismo dovršili obnovu na cjelokupnom području oštećenom potresom", rekao je.

Na području Sisačko-moslavačke županije grade u gradnji trenutno 19 zgrada

Od ukupno 36 višestambenih zgrada sa 666 stanova koje se na području Sisačko-moslavačke županije grade sredstvima državnog proračuna u gradnji je trenutno 19 zgrada - 12 u Sisku, 2 u Topuskom, 1 u Sunji i 1 u Lekeniku sa ukupno 343 stambene jedinice.

U pripremi ili postupcima nabave je 17 višestambenih zgrada u - Petrinji i Sisku po 8, Hrvatskoj Kostajnici 1, s ukupno 323 stambene jedinice.

Dosad je izgrađeno i useljeno 12 višestambenih zgrada - 8 u Petrinji i 4 u Glini s ukupno 180 stanova, a trenutno je u izgradnji 8 višestambenih zgrada sa 308 stanova u Glini, Topuskom, Gvozdu i Dvoru.

Gradnjom ukupno 56 višestambenih zgrada na području Sisačko-moslavačke županije izgraditi će se čak 974 novih stanova koji će prvenstveno poslužiti za privremeni smještaj stradalnika potresa, a po obnovi njihovih domova oni će iseliti te će se stanovi koristiti za smještaj deficitarnih kadrova i socijalno ugroženih obitelji.

Izvor: Hina/Vlada
 
 
 

Pisane vijesti