Banožić: Hrvatska vojska se mora razvijati za nove generacije

Ministar obrane Mario Banožić očekuje da se proces migracija iz Afganistana neće odraziti na Hrvatsku i da će se potencijalna migrantska kriza riješiti puno prije hrvatskih granica.

Svečanost dodjele prvog časničkog čina kadetima 14. i 15. naraštaja preddiplomskih i diplomskih Sveučilišnih vojnih studija održala se u utorak, a poručnički čin primilo je 59  kadetkinja i kadeta sa studija Vojno vođenje i upravljanje te Vojno inženjerstvo.

Riječ je o 37 kadeta diplomskih studija i 22 kadeta preddiplomskih studija.

Osim čina poručnika neki od kadeta dobili su i časnički bodež, to jest rješenje o prijmu u djelatnu vojnu službu i odluku o rasporedu u postrojbe Hrvatske vojske.
Zapovjednik Hrvatskog vojnog učilišta general-pukovnik Mate Pađen istaknuo je kako su svi zapovjednici, profesori, nastavnici i instruktori danas iznimno ponosni na generaciju koja je dobila svoje činove.

Dodao je kako je školovanje na HVU-u iznimno izazovno i teško te koje zahtjeva veliko zalaganje, što smatra sastavnim dijelom vojničkog života.

Hranj: Vojni poziv pun je izazova ali i prilika

Načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga admiral Robert Hranj naglasio je kako je današnja dodjela uspjeh ne samo onih koji su pohađali vojno učilište već i uspjeh vojnog školstva, HVU-a i njihovih nastavnika te sveučilišne zajednice.

"Vojni poziv nije lagan, složen je i zahtjevan, pred vas postavlja i velike prepreke, vojni poziv pun je izazova, ali i prilika. MORH i oružane snage su tu da vam pomognu da se suočavate s izazovima, i da na najbolji način iskoristite prilike koje će biti pred vama", naglasio je Hranj.

Izaslanik predsjednika Vlade i ministar obrane Mario Banožić čestitao je kadetima i uputio im čestitke premijera Andreja Plenkovića.

"Rekao bih da ste kao generacija privilegirani, da ste osjetili poziv prema domovini i služenju domovini, želim čestitati i vašim roditeljima na odgoju koji su ugradili vrijednosti da volite ovu državu i da ste joj spremni služiti do kraja života. To su danas vrijednosti koje nisu tako česte među mlađim generacijama, zato kažem da ste privilegirani", kazao je Banožić.

Dodao je kako se vojska mora razvijati za nove generacije i to uz pomoć velikog iskustva hrvatskih branitelja, od kojih su neki još u aktivnoj službi ili su predavači na vojnom učilištu.
"Neka nam oni svi budu uzor u profesionalnom životu, ali isto tako i u vrijednostima koje ćete promovirati u osobnom životu kao članovi obitelji i roditelji koji će sutra razvijati nove generacije", istaknuo je Banožić.

Izaslanik i savjetnik predsjednika Republike za obranu i nacionalnu sigurnost Dragan Lozančić prenio je kadetima čestitke predsjednika Zorana Milanovića koji iz opravdanih razloga nije mogao prisustvovati događaju.

Naglasio je kako izobrazba kadeta ne završava dodjelom činova, već da se ona nastavlja kroz cijelu njihovu karijeru.

"Vi se stalno morate usavršavati, vi morate intelektualno i fizički biti spremni za ono najgore, to nije lako", poručio je Lozančić.

Ministar obrane Banožić kasnije je odgovarao na novinarska pitanja, a jedno se odnosilo na to je li završena istraga o pronalasku opojnih sredstava u vojci.
"Još se radi na istrazi i ostalim radnjama koje će doprinijeti tome da je nulta stopa tolerancije na takve stvari. Još uvijek se vode pod stegovnim sudom, kada bude završen postupak konkretno ćemo reći", kazao je Banožić.

Na pitanje kada će biti otvoren vojni neboder u Ilici, ministar kaže kako bi to trebalo biti na jesen kada se završe detalji u procesu opremanja.

Proces migracija iz Afganistana neće se odraziti na Hrvatsku

Banožić je novinarima rekao da je poslana jasna poruka odlaskom posljednjeg američkog vojnika iz Afganistana.

"Očekujem da se procesi koji će se događati poslije preuzimanja kompletne vlasti u Afganistanu, a naglašavam prije svega - proces migracija, neće se odraziti na RH, odnosno nećemo doživjeti onaj scenarij koji je bio 2015. godine", rekao je Banožić koji je u utorak sudjelovao na svečanoj dodjeli prvog časničkog čina kadetima i kadetkinjama 14. i 15. naraštaja u vojarni "Petar Zrinski".

Banožić je kazao da će se problemi migrantskih kriza riješiti puno prije hrvatskih granica.

Dodao je da Hrvatska neće mijenjati stav prema ilegalnoj migraciji i da će se na hrvatskim granicama nastaviti provjere.

SAD je dovršio povlačenje svojih snaga iz Afganistana gotovo 20 godina nakon invaziju na tu zemlju koja je bila odgovor na napade 11. rujna 2001. godine.

"Siguran sam da je svaki hrvatski vojnik koji je upućen na mirovnu misiju ili operaciju bio svjestan određenog rizika", rekao je ministar Banožić i još jednom izrazio sućut obitelji poginulog vojnika Josipa Briškog.

Skupnik Josip Briški bio je pripadnik 10. hrvatskog kontingenta u NATO misiji potpore miru Resolute Support u Afganistanu. Umro je od teških ozljeda zadobivenih u napadu na vozilo hrvatske vojske u Kabulu.

Izvor: Hina/Vlada

Pisane vijesti