Bedeković: Nema povećanog broja prijava nasilja u obitelji

Ministrica Vesna Bedeković govorila je u Temi dana o funkcioniranju sustava socijalne skrbi u aktualnim ograničenim uvjetima života. Odgovorila je na pitanja hoće li izolacija utjecati na porast obiteljskog nasilja te jesu li dovoljno dobro zaštićeni domovi umirovljenika.
 

Ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku naglasila je kako se sustav socijalne skrbi već od prvih naznaka pojave epidemije počeo sustavno pripremati te kako sustav funkcionira.

"Redovito smo u komunikaciji sa svim našim ustanovama iz sustava socijalne skrbi. Redovito na stranicama ministarstva objavljujemo upute i preporuke," rekla je i dodala kako je u ministarstvu oformljen krizni stožer koji je svim korisnicima na raspolaganju.

Naglasila je kako ni jedna ustanova u sustavu socijalne skrbi nije zatvorena za korisnike. Ističe kako su oformljeni mobilni timovi te se izlazi na teren u svim žurnim situacijama.

Nije zabilježena pojava koronavirusa u domovima za starije

Bedeković je rekla kako je ministarstvo u suradnji s HZJZ-om i Nacionalnim stožerom izdalo preporuku 27.veljače o zabrani posjeta u sve domove za starije.

"To je bila dobra i pravovremena odluka i mi prema podacima nemamo zabilježenu ni jednu pojavu koronavirusa u domovima," naglasila je i dodala kako domovi imaju osim posebnog režima rada i osigurane prostore za izolaciju i, ako bude trebalo, za karantenu.

Ministrica je rekla kako za sada nema povećanog broja prijava nasilja u obitelji, no kako je to situacija koja se može očekivati.

Apel na sve koji primijete nasilje da ga prijave

"Veliku ulogu imaju susjedi, prijatelji i svi koji žive u blizini rizičnih obitelji, ali i centri za socijalnu skrb koji izlaze žurno i bez odlaganja na mjesta eventualnog obiteljskog nasilja," rekla je.

Imajući u vidu važnost održavanja osobnih odnosa roditelja i djece, ministarstvo je izdalo preporuku vezano uz tu problematiku te je izdalo i upute obiteljskim centrima.

"Apeliramo na roditelje koji se nalaze u konfliktnim situacijama da zdravlje i interes vlastitog djeteta stave ispred svega," naglasila je.

Ministrica je istaknula kako u tjednima koji dolaze treba čuvati svoje zdravlje i zdravlje svojih bližnjih te kako je sada vrijeme za osobnu odgovornost, ali i solidarnost te pomaganje jedni drugima.


Izvor: HTV / Vlada

 

Pisane vijesti | Socijalna politika