Beroš: Nastojimo biti korak ispred virusa, opuštanja nema

Ministar zdravstva Vili Beroš bio je u Metkoviću na potpisivanju oko 16,2 milijuna kuna vrijednog ugovora za rekonstrukciju i dogradnju zgrade Općinskog suda u Dnevnu bolnicu.

Projekt je financiran novcem iz Europske unije, vrijedan je 50 milijuna kuna, a uključuje i uređenje Dnevne bolnice u Dubrovniku. Nakon Dnevne bolnice, u Metkoviću će se omogućiti specijalistički pregledi u područjima interne medicine, ginekologije, kirurgije, psihijatrije i pedijatrije.

„Ovakvi projekti unaprjeđuju zdravstvenu zaštitu i za stanovnike ove regije su od iznimnog značaja, ali i naglašavaju potrebu razvijanja izvanbolničke specijalističko-konzilijarne skrbi. Korištenje fondova EU predstavlja naše trajno opredjeljenje. Vjerujem da ovdje neće biti kraj. Od početka naglašavam potrebu uvođenja hitne medicinske helikopterske službe“, rekao je Beroš.

Ravnatelj Bekić: Bolnica u dolini Neretve

Ravnatelj dubrovačke Opće bolnice Marijo Bekić rekao je kako će se provedbom tog projekta Neretvanima ostvariti želja da imaju bolnicu u dolini Neretve.

Dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić rekao je kako je odavno utvrđeno da je dnevna bolnica potreba zdravstvene zaštite u dolini Neretve.

„Ovim ćemo našim sugrađanima približiti zdravstvenu zaštitu, a želimo je proširiti na hitnu helikoptersku službu", dodao je.

Gradonačelnik Metkovića Dalibor Milan podsjetio je kako je taj grad na Neretvi od najbliže bolnice udaljen više od sto kilometara, a poseban je problem ljeti, kada na graničnim prijelazima nastaju velike kolone.

Rok za završetak radova na Dnevnoj bolnici u Metkoviću je 15 mjeseci.

Današnji broj novooboljelih velik i upozoravajući

Ministar Beroš osvrnuo se na današnji broj zaraženih koronavirusom. Rekao je da je on velik i upozoravajući te da se svakodnevno promišlja o epidemiološkim mjerama s analizama svakih nekoliko sati.

Napomenuo je i kako mu se čini da je klinička slika oboljelih nešto lakša, pojašnjavajući međutim, kako je riječ samo o njegovom dojmu.

„Imamo dva veća žarišta, 54 pozitivne osobe u Đakovu, gdje je virus importiran s Kosova, te u Psihijatrijskoj bolnici 'Sveti Ivan' još 21 novooboljeli. Srećom, zasad nitko nije razvio težu kliničku sliku i to je optimistično. Nastojimo biti korak ispred virusa koji je među nama i opuštanja nema. Moramo biti krajnje oprezni“, poručio je Beroš u Metkoviću.

Dodao je kako se politički skupovi trebaju održavati po svim propisanim mjerama, uz održavanje razmaka te nošenje maski i higijenu.

Izvor: Vlada / Hina
 

Pisane vijesti | Zdravlje | Vili Beroš