Beroš u Dnevniku HTV-a: Mjere u Hrvatskoj su adekvatne i nisu zakasnile

Ministar zdravstva Vili Beroš, iz kućne izolacije nastavlja sa svojim obvezama pa je tako, putem videoveze, bio i gost Dnevnika HTV-a.

Rekao je da danas više nema tako visoku temperaturu kao prethodnih dana, ali okus i njuh mu se nisu vratili. Ministar je rekao da po preporukama struke desetak dana bi trebao ostati doma a nakon toga ako nema simptoma, može početi s radnim aktivnostima.

On line platforme nude mu, kaže mogućnost komunikacije sa svim ljudima u Ministarstvu pa sa svojim suradnicima i dalje upravlja zdravstvenim sustavom.

"Od proljetos pripremamo strategiju na ovakve mogućnosti, za sada s kapacitetima smo i više nego u dobroj situaciji. Potrebno je naglasiti osobnu odgovornost u sprječavanju širenja virusa, i brojke upozoravaju da moramo biti odgovorni. Mjere su tu da bi čuvali naše živote, međutim nažalost i dalje svjedočimo brojnim druženjima, grupnim kavama, tajnim tulumima i na takve pojedince trebamo biti ljuti, ne na epidemiološke mjere i struku", poručio je Beroš.

Smatra da mjere u Hrvatskoj nisu zakasnile i nisu neadekvatne. Da smo se pridržavali i blažim mjerama, kaže, uspjeli bismo suzbiti širenje virusa i poručuje da je daleko najvažnija odgovornost svakog od nas.

Razgovara se i o pooštravanju mjera

"Virus je oko nas, evo i sam zaražen, vjerujem da sam poštivao sve mjere, ali, zaražen sam, svakom se može desiti", rekao je.

Beroš kaže da se o pooštravanju mjera razgovara i dalje, razgovarat će o tome opet u utorak na sastanku sa županima.

"Na Vladi smo danas imali sastanak sa svim resornim ministrima koji su uključeni u priču o mogućim redukcijama aktivnosti, svaki od ministara mora predložiti one aktivnosti iz svog resora za koje misli da će doprinijeti suzbijanju širenja infekcije, riječ je o turizmu, prometu, kulturi, školstvu itd. Osnovna je ideja da smanjivanjem nepotrebnih kontakata može se smanjiti širenje virusa", izjavio je ministar.

Beroš je komentirao izjavu predsjednice udruge bolničkih liječnika Ivane Šmit koja je nedavno ustvrdila da se bolnički sustav slomio, da je sve usmjereno prema COVID pacijentima, da se prenamjenjuju odjeli a da je sve to rezultat zakašnjelih mjera.

"Nakon njene izjave sam nazvao njenog ravnatelja, razgovarao sam o stanju u Sisku, rekao je da situacija nije tako kritična kako je ona to prikazala. Da može postati, ali u ovom trenutku nije", naglasio je Beroš.

Oprezno s brzim antigenskim testiranjima

Poručio je svima koji su dobronamjerni da mogu jasno i glasno artikulirati svoje kritike, ali "kritizirati  Vladu, Stožer i politiku je jedno, a realno sagledavati stvari - potpuno drugo".

Na pitanje hoće li napokon doći do bitnijeg povećanja opsega dnevno testiranih kako bi dobili što realniju sliku o broju zaraženih ministar je odgovorio kako je brzo antigensko testiranje vrlo relevantno, ali u onih osoba koji imaju simptome, kod osoba koji nemaju simptome, rezultati nisu poglavito dobri pa i s tim trebamo biti krajnje oprezni.

Izvor: Vlada / HTV

Pisane vijesti | Zdravlje | Vili Beroš