Božinović: Jačanje kriznog upravljanja jedan od prioriteta razvojne politike

Slika /Vijesti/2023/Svibanj/25 svibnja/Fw4jH-LWIAAlX0a.jpg

Jačanje upravljanja rizicima od katastrofa jedan je od prioriteta hrvatske razvojne politike, kazao je u srijedu potpredsjednik vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović na 16. međunarodnoj znanstveno stručnoj konferenciji Dani kriznog upravljanja.
 

Govoreći o nedavnim krizama od pandemije, razornih potresa do prošlotjednih poplavama, Božinović je istaknuo važnost kriznog upravljanja i jačanja otpornosti na katastrofe.
 
„Po opsegu i vodostajima u Hrvatskoj, ovo je velika poplava, ali ono što je najvažnije nemamo ni jedan izgubljeni život ili teško ozlijeđenu osobu. To pokazuje da sustav civilne zaštite i domovinske sigurnosti dobro funkcionira”, kazao je Božinović, priopćilo je Ravnateljstvo civilne zaštite.
 
Osvrnuo se i na druge sigurnosne izazove kao što su rat u Ukrajini i nezakonita migracijska kretanja radi kojih je neophodno i dalje jačati sigurnosnu komponentu vanjske granice.
 
Jačanje svih sastavnica sigurnosti, a na poseban način i sustava civilne zaštite prioritet je koji znači kontinuirani rad i neprekidna ulaganja
 
„Hrvatska se nesumnjivo razvija u otvorenu i prosperitetnu zemlju u kojoj raste svijest o tome da je očuvanje i jačanje svih sastavnica sigurnosti, a na poseban način i sustava civilne zaštite prioritet koji znači kontinuirani posao i neprekidna ulaganja“, zaključio je Božinović, dodaju u priopćenju.
 
Konferenciji je prisustvovao i ravnatelj civilne zaštite Damir Trut s djelatnicima Ravnateljstva koji će tijekom pet dana konferencije predstaviti svoje radove i održati prezentacije važne za sustav kriznog upravljanja.
 
U sklopu ovogodišnje konferencije, koju organizira Veleučilište Velika Gorica, od 26. do 28. svibnja u Logističkom centru Ravnateljstva civilne zaštite u Jastrebarskom održat će se i terenska vježba „Kamp kriznog menadžmenta 2023.“, kažu u civilnoj zaštiti koje je suorganizator konferencije.
 
Izvor: Hina / Vlada
 
 

Pisane vijesti | Davor Božinović