Božinović za Dnevnik HRT-a: Nije bilo dužih čekanja na granicama

Slika /Vijesti/2023/Listopad/23 listopada/Ministar Božinović_Dnevnik HRT.JPG

Nije bilo dužih čekanja, što potvrđuje da interne kontrole ne bi trebale utjecati na protočnost. Profilacija putnika za koje slovenska policija procijeni da su možda sumnjivi kad je u pitanju organizirani kriminal ili terorizam - prolazi bez zastoja, rekao je za središnji Dnevnik potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Mjera će na snazi biti najmanje 10 dana.

„Možemo znati i zadnji dan ako će se produživati. Po šengenskom zakonu ona se može produžiti na dva mjeseca“, rekao je Božinović te najavio da će početkom studenoga u Trstu razgovarati s talijanskim i slovenskim kolegama o kontrolama na granici.

Do ove mjere je došlo lančanom reakcijom - nakon što je djelomične kontrole na granici sa Slovenijom vratila Italija, a sve zbog povećane opasnosti od terorizma. Austrija i Njemačka podignule su razinu sigurnosti na narančasto - pretposljednju razinu.

„Francuska je uvela kontrole svim susjednim zemljama. Austrija je još i Češkoj. Motivi kod svih je strah od terorizma. Od napada Hamasa na Izrael došlo je do dva teroristička napada, u Francuskoj i Belgiji. Zemlje koje imaju veći broj migranata odnosno azilanata na svom teritoriju su donijele takve mjere i to se onda širi“, rekao je Božinović.

Prema izvješću SOA-e u Hrvatskoj ne postoje izravne prijetnje

Rekao je kako prema izvješću SOA-e u Hrvatskoj ne postoje izravne prijetnje.

„Situacija je takva da SOA i policija koordinirano djeluju, prate sve relevantne informacije i procjena je da nema izravnih ili neposrednih rizika. Međutim, ono što vrijedi u Europi, naravno vrijedi i u Hrvatskoj, ne možete isključiti suludu akciju radikaliziranih pojedinaca“, upozorio je.
Migrantski pritisak, rekao je Božinović, slabi posljednjih mjesec dana.

„Što ide cikličkim razdobljima, tako je bilo i prošle godine. Ove godine smo u jednom trenutku imali 170 posto više migranata, danas je 93 posto. Dolazi hladnije vrijeme. Policiji je, s obzirom da nema vegetacije, lakše uočavati kretanje migranata“, rekao je Božinović dodajući kako vjeruje da će i u narednom razdoblju padati broj ilegalnih prelazaka hrvatske granice.

Izvor: HRT / Vlada

Pisane vijesti