Božinoviću zahvala i priznanje Hrvatske vatrogasne zajednice

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović dobio je u četvrtak priznanje Hrvatske vatrogasne zajednice kao „zahvalu za kooperativnost i senzibilnost koju je pokazao za poslove vatrogastva, kao i za sve ono što je kroz proteklih godinu dana napravio u poslovima objedinjavanja sustava vatrogastva u jednu organizaciju, što će se s početi realizirati početkom 2019. godine“.  

Nazvavši ga glavnim pregovaračem u tom procesu, priznanje mu je uručio predsjednik HVZ-a Ante Sanader, u sklopu 142. redovite sjednice Skupštine Hrvatske vatrogasne zajednice.

Sanader je pojasnio kakve ustrojstvene promjene stoje pred vatrogastvom te najavio obiman i zahtjevan posao donošenja novog Zakona o vatrogastvu tijekom iduće godine, kako bi se pripremio teren za početak 2020. od kada će HVZ postati središnje državno tijelo

Obraćajući se članovima Skupštine HVZ-a Božinović je rezimirao jednogodišnje razdoblje pronalaska rješenja za adekvatniji sustav na nacionalnoj razini.

„Jedna od prvih poruka koju sam ja imao prema Hrvatskoj vatrogasnoj zajednici je da neće biti nikakvog rješenja s kojim se hrvatski vatrogasci neće prethodno složiti, da nema nikakvog nametanja“, poručio je Božinović.

Dodao je i da će od početka 2020. Hrvatska imati Središnji državni ured za vatrogastvo.

„Mislim da je to najbolji znak ne samo pažnje, nego poštovanja koji ova Vlada pokazuje hrvatskim vatrogascima“, kazao je Božinović, dodajući da ono što je načelno dogovoreno sada treba pretvoriti u čvrste, stabilne propise koji će regulirati cijelo ovo područje.

„Dakle, od sutra više nitko neće donositi pravilnike i ostale podzakonske akte bitne za vatrogastvo, nego ćete ih predlagati vi. Neće biti institucija koje će se, u tom smislu, miješati u vaš posao“, rekao je ministar i ukratko predstavio i način funkcioniranja Ravnateljstva za civilnu zaštitu koje će s početkom 2019. godine biti ustrojeno u MUP-u, a s kojima će vatrogasci surađivati.

Božinović je podsjetio i da je MUP za sustav vatrogastva i civilne zaštite u protekloj godini osigurao 37 milijuna eura bespovratnih sredstava iz EU fondova za vatrogasna vozila i radio komunikacijsku opremu. Ustvrdio je i da je njegov interes da se poput ulaganja u opremu hrvatskih policajaca opreme i vatrogasci, ali i HGSS.

 

Izvor: Hina



Pisane vijesti