Brnjac: U srpnju oko 50 posto lanjskog rezultata

Slika /Vijesti/2020/07 Srpanj/29 srpnja/HN20200729668074.jpg

Hrvatska je u dosadašnjem dijelu srpnja ostvarila 2,3 milijuna dolazaka i 15,5 milijuna noćenja, što je na razini oko 50 posto lanjskog prometa, rekla je u srijedu ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac nakon sastanka s predstavnicima turističkog sektora.

Brnjac je kazala da je održala inicijalni sastanak sa 20-ak predstavnika hrvatske turističke industrije, odnosno sa  svim relevantnim sudionicima iz turizma.

Razmatrali su, rekla je, opcije kako nastaviti dalje s turističkim sektorom, dodavši kako situacija nije dobra s obzirom na koronu.

2,3 milijuna dolazaka i 15,5 milijuna noćenja

Ipak, istaknula je kako možemo biti itekako zadovoljni, jer je u srpnju ostvareno 2,3 milijuna dolazaka i 15,5 milijuna noćenja tako da smo negdje na 50 posto lanjskog prometa.

Brnjac je izvijestila da je s turističkim znalcima razgovarala o postojećim i budućim mjerama, održivosti postojećeg sustava i završetku turističke sezone.

Turističke predstavnike zamolila je za prijedloge vezane uz buduće mjere. Ukazala je na Instrument za oporavak i otpornost EU kroz koji bi Hrvatska trebala dobiti šest milijardi eura nepovratno, a dio toga će otići i u turistički sektor.

Sektor pred velikim izazovima

Direktor Hrvatske udruge turizma (HUT) Veljko Ostojić istaknuo je da je sektor pred velikim izazovima, no i da se uz zajednički rad i komunikaciju može biti optimističan u pogledu konačnog rezultata.

Pohvalio je novu ministricu koja je, kako je rekao, na sastanku kazala da želi pomoći turizmu koristeći i instrumente EU-a, ali i domaće financijske izvore.

Turizmu, kaže Ostojić, trebaju konkretni potezi, konkretne mjere i treba mu potpora za dočekati novu turističku sezonu.

"Svi znamo da će zima biti duga i teška", rekao je Ostojić.

HUT je, kako je rekao, izazove podijelio u dva segmenta: jedno je pitanje svega onoga što se tiče kovida, dakle  očuvanja radnih mjesta, a drugo su mjere koje se tiču financijskog oporavka gospodarskih subjekata. Tu mnogo očekuje od domaćih poslovnih banaka, HBOR-a, HAMAG-BICRO-a, ali i od spomenute pomoći koja je najavljena iz EU.

Pisane vijesti | Nikolina Brnjac