Do rješenja o upisu u registar za 15 dana

Uz urednu dokumentaciju poduzetnici bi rješenje o upisu u sudski registar ubuduće morali dobiti u roku od 15 dana, predviđeno je izmjenama Zakona o sudskom registru.

ZAGREB, 10. ožujka 2005. (Hina) - Uz urednu dokumentaciju poduzetnici bi rješenje o upisu u sudski registar ubuduće morali dobiti u roku od 15 dana, predviđeno je izmjenama Zakona o sudskom registru.

Te izmjene, koje omogućavaju jednostavniji i brži upis poduzeća, te zaživljavanje projekta One Stop Shopa, Vlada je utvrdila danas, izvijestila je nakon sjednice ministrica pravosuđa Vesna Škare Ožbolt.

Izmjene predviđaju i da se u sudski registar upisuju zadruge i njihovi savezi, da se upis objavljuje samo u Narodnim novinama, ne, kao sada, i u još jednim dnevnim novinama.

Sukladno odredbi da je registar javna i svima dostupna knjiga, prijepis, kopija, izvadak ili potvrda morat će se izdavati u roku osam dana po podnošenju zahtjeva. Sada je za to trebalo dokazivati postojanje pravnog interesa.

Nakon primjedbi koje je izazvala, izmijenjena je Uredba o uvjetima boravka stranih jahti i brodica u Jadranu.

Popis osoba na takvim plovilima mogao bi se prijavljivati postupno, ne odjednom kao sada, te bi se mogao potvrđivati i u ispostavi lučke kapetanije.

Uz to, osobe koje borave na plovilu dok je ono u luci ili na sidrištu ne bi se upisivale u popis.

Povećan je i broj osoba koje mogu biti na plovilima, i dosadašnji dvostruki kapacitet uvećava se za još 30 posto.

Saboru je Vlada predložila potvrđivanje Sporazuma o pograničnom prometu i suradnji sa BiH, potpisanog u ožujku 2003.

Njime se određuje pogranično područje te 23 stalna i dva sezonska prijelaza za pogranični promet, posebni režim za prelazak granice za pogranično stanovništvo, itd.

Stanovništvu koje živi u pograničnom području, a ima i obrađuje poljoprivredno zemljište u susjednoj državi, omogućava se dobivanje poljoprivrednog uloška koji im treba omogućiti da lakše preko granice prenesu vlastite proizvode, strojeve i slično.

Vlada je odobrila pokretanje postupka za sklapanje sporazuma o policijskoj suradnji s francuskom vladom, te odredila izaslanstvo koje će voditi pregovore. Tim će sporazumom dvije države na prikladan način urediti pitanja policijske suradnje, osobito suradnje u borbi protiv organiziranog kriminala nedozvoljene trgovine narkoticima, gospodarskih i finacijskih prijestupa, posebice pitanja pranja novca itd.



Pisane vijesti