Dodijeljene tradicionalne nagrade HGK "Zlatna kuna"

Zagrebački Dalekovod po treći put proglašen je, po izboru Hrvatske gospodarske komore (HGK), najboljom hrvatskom velikom tvrtkom, te mu je dodijeljena nagrada "Zlatna kuna" za izvrsnost poslovanja u 2005.

ZAGREB, 20. veljače 2006. (Hina) - Zagrebački Dalekovod po treći put proglašen je, po izboru Hrvatske gospodarske komore (HGK), najboljom hrvatskom velikom tvrtkom, te mu je dodijeljena nagrada "Zlatna kuna" za izvrsnost poslovanja u 2005.

Nagrade "Zlatna kuna" za izvrsnost poslovanja u 2005. dodijeljene su i tvrtkama Đuro Đaković Kompenzatori iz Slavonskog Broda - u kategoriji srednjih tvrtki te Šestan-Busch iz Preloga u kategoriji malih tvrtki, kao i najboljoj banci i osiguravatelju - Erste & Steiermaerkische banci te Allianzu.

Na večerašnjoj tradicionalnoj svečanosti HGK, tvrtki M San Grupa dodijeljena je i "Kristalna kuna" - nagrada za tri uzastopne pobjede u kategoriji najuspješnijih srednjih tvrtki.

Također dodijeljene su i "Zlatna kuna" za inovaciju - i to Zoranu Rudešu, inovatoru i vlasniku tvrtke Pond, kao i "Zlatna kuna" za životno djelo umirovljenom direktoru zadarske Tankerske plovidbe Ivanu Paši, za osobit doprinos razvoju pomorskog prometa i brodarstva u Hrvatskoj.

Dodjeli nagrada HGK nazočila je gotovo cijela hrvatska Vlada na čelu s premijer dr. Ivom Sanaderom koji je naglasio kako je siguran da uz danas nominirane i nagrađene, u Hrvatskoj postoji niz tvrtki i pojedinaca kojima samo treba pružiti priliku.

"Stoga je zadaća Vlade da stvori dobru poduzetničku klimu u kojoj poduzetnici neće biti ljudi koji hodaju na rubu zakona. Tome je posvećen i projekt Hitro.hr servisa koji su od danas poduzetnicima dostupni u svim županijama", kazao je premijer.

Podsjetio je da je prije nekoliko tjedana uvedena i usluga e-PDV, šesnaest i pol milijuna parcela u katastru i sve zemljišne knjige prebačene su na Internet, te kako je želja Vlade da se od iduće godine i predaja poreznih prijava omogući putem Interneta.

Svaka je škola dobila svoju web stranicu, a svaki učenik e-mail adresu i sve to Hrvatsku vodi ka društvu znanja i ekonomiji znanja, rekao je dr. Sanader.

Predsjednik HGK Nadan Vidošević istaknuo je pak kako će "završetkom političke faze u procesu približavanja Hrvatske EU, upravo znanje biti ključno u nastavku tog procesa". "O znanju će ovisiti kako ćemo predstaviti svoje rezultate tijekom screeninga, što ćemo ispregovarati tijekom pregovora te kako ćemo se ulaskom u EU prilagoditi EU standardima", zaključio je Vidošević.

Na svečanosti HGK dodijeljene su i četiri stipendije iz zaklade "Izvorno hrvatsko", i to osobito nadarenim stručnjacima na poslijediplomskom i doktorskom studiju.

Također, HGK je dodijelila i znakove "Izvorno hrvatsko", koji će od ove godine nositi 18 proizvoda 12 tvrtki, te znak "Hrvatska kvaliteta", koji je dobilo 46 proizvoda 30 tvrtki.

HGK je projekt vizualnog označavanja hrvatskih proizvoda tj. certificiranje kvalitetnih hrvatskih proizvoda s markama "Izvorno hrvatsko" i "Hrvatska kvaliteta" pokrenula 1997., a do danas je pravo na znak "Hrvatska kvaliteta" steklo ukupno 147 proizvoda, a "Izvorno hrvatsko" njih 76.



Pisane vijesti