Ericsson Nikoli Tesli ovogodišnja "Zlatna kuna"

Tvrtka Ericsson Nikola Tesla proglašena je najboljom velikom hrvatskom tvrtkom po izboru Hrvatske gospodarske komore (HGK) te joj je večeras dodijeljena nagrada "Zlatna kuna" za izvrsnost poslovanja u 2006., a ujedno je HGK proslavila 155. godišnjicu osnutka.

ZAGREB, 19. veljače 2007. (Hina) - Tvrtka Ericsson Nikola Tesla proglašena je najboljom velikom hrvatskom tvrtkom po izboru Hrvatske gospodarske komore (HGK) te joj je večeras dodijeljena nagrada "Zlatna kuna" za izvrsnost poslovanja u 2006., a ujedno je HGK proslavila 155. godišnjicu osnutka.

Nagrade "Zlatna kuna" za izvrsnost poslovanja u prošloj godini dodijeljene su i najboljoj maloj i srednjoj tvrtci, kao i najboljoj banci i osiguravatelju.

Najbolja mala tvrtka je Šestan-Busch iz Preloga, proizvođač borbenih i biciklističkih kaciga te plastične opreme.

U kategoriji srednjih tvrtki, "Zlatnu kunu" osvojila je dubrovačka Atlantska plovidba.

Najboljom bankom proglašena je Erste & Steierm?rkische Bank Rijeka, a najboljim osiguravajućim društvom Allianz Zagreb.

Tvrtki Dalekovod dodijeljena je "Kristalna kuna", nagrada za tri uzastopne pobjede u kategoriji najuspješnijih srednjih tvrtki.

"Zlatnu kunu" za inovaciju dobili su Brodarski institut Zagreb i Končar-Institut za elektrotehniku, dok je istoimena nagrada ali za životno djelo dodijeljena umirovljenom profesoru Tomislav Lovrić, za doprinos razvoju prehrambene biotehnologije.

Dodijeljena su i sredstva zaklade "Izvorno hrvatsko" koju je HGK osnovala 1997. za potporu projektima čiji je cilj stvaranje kvalitetnih hrvatskih proizvoda te njihova dobrog imidža na domaćem i inozemnom tržištu.

HGK je dodijelila i nove znakove "Izvorno hrvatsko" koji je dosad dobio 81 proizvod te znak "Hrvatska kvaliteta". Takav znak do danas je dobilo 164 proizvoda.

Predsjednik Hrvatske Stjepan Mesić istaknuo je da su uspješna ona gospodarstva koja imaju uspostavljen okvir za slobodno tržišno natjecanje te ustvrdio da hrvatsko gospodarstvo uspješno ide tim putem.

Pozvao je na uspostavu gospodarstva temeljenog na znanju i visokim tehnologijama te istaknuo da se pri novim gospodarskim koncepcijama ne vrijedi vraćati natrag, ka klasičnoj industriji.

Predsjednik Vlade Ivo Sanader posebice je naglasio da se hrvatsko gospodarstvo danas može razvijati u uvjetima stabilnosti i mira, a tome će, rekao je, dodatno doprinijeti ulazak Hrvatske u Europsku uniju i NATO. Ta dva vanjskopolitička cilja pridonijet će rastu gospodarstva, ustvrdio je premijer.

Posebno se zahvalio poduzetnicima koje je nazvao cvijetom hrvatskog društva, ističući da će im Vlada davati svaku potporu.

Predsjednik HGK Nadan Vidošević također je naglasio važnost mira i stabilnosti za razvoj gospodarstva. "Uvijek kada je naša zemlja uživala duža razdoblja mira, gospodarstvo je prosperiralo", rekao je Vidošević.

Podsjećajući na svoju viziju Hrvatske 2007. od prije deset godina, Vidošević je rekao da su mnogi tada naznačeni ciljevi ostvareni, te pozvao političare da zajedno s gospodarstvenicima rade na promociji proizvodnje i izvoza.



Pisane vijesti