Filipović: U sljedećih pet godina imat ćemo 5 novih energana

Slika /Vijesti/2023/Prosinac/06 prosinac/Filipović_Zelena energija.jpg

Na konferenciji o zelenoj tranziciji ministar Filipović kazao je da je država pokrenula ozbiljan investicijski ciklus kada se govori o zelenoj tranziciji Hrvatske, prvenstveno na aktiviranju geotermalnih potencijala. Istaknuo je da će Hrvatska u tom segmentu imati 400 milijuna eura novih investicija, a korištenjem geotermalne energije dobit će se struja za 200 tisuća hrvatskih kućanstava. „U sljedećih pet godina imat ćemo pet novih energana“, najavio je.

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović danas je tijekom konferencije "Zelena energija - Put prema hrvatskoj energetskoj neovisnosti" rekao kako je zelena tranzicija u nacionalnoj strategiji postavljena kao jedan od prioriteta te da je to velika prilika za Hrvatsku.

Kazao je da je država pokrenula ozbiljan investicijski ciklus kada se govori o zelenoj tranziciji Hrvatske, prvenstveno na aktiviranju geotermalnih potencijala.
 
Istaknuo je da će Hrvatska u tom segmentu imati 400 milijuna eura novih investicija, a korištenjem geotermalne energije dobit će se struja za 200 tisuća hrvatskih kućanstava.

„U sljedećih pet godina imat ćemo pet novih energana, što je jako važno za energetsku tranziciju Hrvatske", dodao je.
 
Zelena tranzicija velika je prilika za Hrvatsku
 
Kazao je i da Vlada potiče građane na ugradnju solara gdje te investicije s 50 posto sufinancira Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Za te je projekte na raspolaganju 12 milijuna eura, no rekao je i da se ide i s velikim paketom poticaja za energetsku obnovu obiteljskih kuća te za dodatno ugrađivanje solara u idućoj godini, paketom vrijednim 120 milijuna eura.
 
„To su natječaji koji će biti raspisani u siječnju sljedeće godine“, najavio je ministar.
 
Dodao je da Vlada kontinuirano radi na pomoći gospodarstvenicima, a trenutno se radi na rasterećenju gospodarstva od parafiskalnih nameta.
 
„Zelena tranzicija je velika prilika za Hrvatsku, prilika da se naše gospodarstvo i sve ostalo okrene u smjeru čišće i zelenije Hrvatske“, zaključio je.
 
Spremni smo pomoći gradu Zagrebu
 
U izjavi novinarima, ministar je rekao da su Vlada i Ministarstvo spremni pomoći Gradu Zagrebu.
 
Rekao je da su gradonačelniku njegova vrata uvijek otvorena. "Spremni smo razgovarati o svim temama, međutim oni moraju odraditi svoj dio posla", dodao je ministar, izrazivši žaljenje što je jedna osoba teško ozlijeđena prije par dana te je izrazio nadu da će se što prije oporaviti.

"Kao što je i premijer naglasio, mi smo kao Vlada tu da pomognemo gradu Zagrebu, kao što pomažemo svim drugim gradovima, no gradonačelnik Zagreba mora sa svojom ekipom odraditi ono što je već trebao", ponovio je.
 
Napomenuo je da im iz grada Zagreba do danas nisu prezentirali ono što su učinili svi drugi gradovi koji imaju centar za gospodarenje otpadom, odnosno projekt što i kako misle raditi.
 
"To je preduvjet da im pomognemo", dodao je.
 
Upitan je li netko odgovoran što su radnici Čistoće poslani na klizište na Jakuševcu kojem je prije tri tjedna bio veliki odron, Filipović je rekao da bi na to pitanje trebao odgovoriti zagrebački gradonačelnik.
 
Naglasio je da se, ako je bilo propusta, zna koje su institucije koje to trebaju utvrditi i ako je netko napravio nešto što ne treba zna se koja je linija odgovornosti.
 
Građani Hrvatske imaju cijenu struje koja je druga najniža u EU
 
Na upit o dosadašnjem predsjedniku Uprave HEP-a, ministar je kazao da će, prema njegovim informacijama, ostati raditi u HEP-u te neće uzimati otpremninu.
 
Kazao je da su u tijeku konzultacije o novom predsjedniku Uprave te tvrtke, te će se nakon njih prezentirati tko će voditi HEP u narednom razdoblju.
 
Kada je riječ o mogućoj dokapitalizaciji HEP-a, Filipović je istaknuo da Vlada čvrsto stoji uz HEP.
 
"Našli smo modalitet kako ćemo HEP-u kompenzirati ono što mu trebamo kompenzirati, da bi u konačnici naši građani imali ovu cijenu struje za koju sam rekao da je druga najniža u EU", rekao je ministar, dodavši da će se mjesečno HEP-u nadoknađivati određena razlika.

Izvor: Hina/Vlada

Pisane vijesti