Fuchs: Blagdani i dvodnevna online nastava usporit će širenje zaraze

U tjedan dana u Hrvatskoj je broj pozitivnih učenika povećan 100 posto, a nakon blagdana za Sve Svete idućeg tjedna, u četvrtak i u petak nastava će se održavati online za sve škole i razrede.

Fuchs je u razgovoru za N1 rekao kako su odluku o prelasku na online model nastave donijeli lokalni i županijski stožeri zbog dramatičnog rasta novozaraženih, i to u prvom redu u dječjoj populaciji. Naveo je kako su porast očekivali zbog širenja delta soja, kao što su u prošlom valu tvrdili da se zaraza ne širi u tolikoj mjeri unutar škola.
 
"Pokazalo se tada da smo bili u pravu - udio djece i učenika u općoj populaciji što se tiče zaraženih bio je 0,2 posto, a sada smo prešli otprilike jedan posto. U principu nas je taj rast, priznajem, iznenadio jer smo u roku od tjedan dana dobili povećanje broja pozitivnih učenika za 100 posto", rekao je ministar.
 
Od 2000 koliko ih je bilo prije tjedan dana, sada ih je preko 4000, dodao je.
 
Fuchs je rekao kako se sada išlo na online pristup kako bi se "u ovih devet dana škole malo relaksirale u smislu širenja epidemije" jer, ističe, kad je tako značajno prisutan virus unutar pojedinih škola, mogućnost eksplozije zaraza je puno veća.
 
"Ako škole budu relaksirane desetak dana, najvjerojatnije će se malo usporiti širenje zaraze što ima i reperkusije na pritisak na zdravstveni sustav. Nitko ne utvara da će ovih 10 dana spriječiti ili utišati zarazu, ali određeni predah je bitan u širenju zaraze unutar školske populacije", objasnio je ministar.
 
Također je pojasnio kako su prethodno rekli kako nije moguće "samo tako" produživati školske praznike, što je bila jedna od ideja, dok se online nastavom ne gubi propisana satnica.
 
"Hoće li se produživati ovakav pristup nastave, imamo određene najave od nekih županija da će one primijeniti produžetak online nastave eventualno i za onaj tjedan iza, i to se događa i dogovara na razinama od situacije do situacije", rekao je Fuchs, ali nije mogao reći o koliko je županija riječ.
 
Da je veća procijepljenost, ne bi se zatvarale škole
 
Svi strahujemo od širenja pandemije, svi smo odgovorni, a u prvom redu oni koji se nisu cijepili, poručio je.
 
"Da imamo procijepljenost kao Švedska, Engleska i druge zemlje, blizu 80 posto, onda sigurno uopće ne bismo razmišljali o zatvaranju škola jer ne bismo imali pritisak na zdravstveni sustav, a to je ključno", rekao je Fuchs.
 
Nada se da ovakva koncentracija virusa neće prouzročiti da netko od djece počne obolijevati s težim simptomima, ali, istaknuo je, to su mogućnosti kada je velika koncentracija širenja virusa.
 
"Mutacije su moguće i zato ne razumijem zbog čega se dječje obrazovanje sa svim posljedicama dovodi u pitanje, a trebalo bi se samo više cijepiti", poručio je ministar.
 
Dodao je kako je još uvijek moguće da neka škola ipak organizira nastavu licem u lice, a razumije i da roditeljima nije jednostavno i da imaju problem s djecom koja ne mogu ostajati sama kod kuće.
 
"Ali relaksirajmo škole za kraći period jer ako ovo totalno eksplodira, nitko neće pitati tko može ili ne može biti kod kuće, imat ćemo problem", poručio je Fuchs.
 
Dodao je i kako će se morati razmišljati i o postrožavanju mjera unutar školskih objekata.
 
Izvor: Hina / Vlada

Pisane vijesti | Radovan Fuchs