Glina: Bačić i Vučković uručili ugovore iz programa ruralnog razvoja

Potpredsjednik Vlade i ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić i ministrica poljoprivrede Marija Vučković uručili su u ponedjeljak u Glini nove ugovore o potpori iz programa ruralnog razvoja te obišli objekte u obnovi na području Gline i Topuskog.

Korisnicima je uručeno 19 ugovora ukupne vrijednosti 1,7 milijuna eura.
 
Ministrica Vučković rekla je da će se time omogućiti ulaganja u višegodišnje nasade, korištenje obnovljivih izvora energije, razvoj malih poljoprivrednih gospodarstava, rekonstrukciju i opremanje kulturnog centra na području Općine Dvor te obnova poljoprivrednog potencijala stradalog u potresu.
 
Program ruralnog razvoja na području Sisačko-moslavačke županija vrijedan je 180 milijuna eura, a na području Gline je dogovoreno gotovo 14 milijuna kuna. Obnova poljoprivrednog potencijala odnosi se na poljoprivredne površine na kojima je šteta od potresa veća od 30 posto, rekla je Vučković.
 
Ministri su održali sastanak s čelnicima županijske i gradske uprave na kojem je bilo riječi o aktivnostima i prioritetima obnove, a ministar Bačić je naglasio je kako bi se ona trebala ubrzati nakon što je nedavno stupio na snagu novi Zakon o obnovi.
 
Uskoro javna nabava za izgradnju ili obnovu 365 kuća
 
Najavio je da će za nekoliko dana biti oglašena javna nabava za izgradnju ili konstrukcijsku obnovu 365 kuća te istaknuo da se na području Gline gradi 21 zamjenska kuća.
 
U poodmakloj fazi izgradnje su četiri višestambene zgrade, a u ožujku će početi izgradnja još tri zgrade s ukupno 37 stanova.
 
Najavio je i javnu tribinu u Glini, na kojoj će građani biti obaviješteni o  mogućnostima uključenja u postupak obnove.
 
Ministri Bačić i Vučković obišli su i gradilište obnove glinske srednje škole, koja bi trebala biti završena do početka iduće školske godine. Školu obnavlja Sisačko-moslavačka županija, a cjelovita obnova stajat će 2,5 milijuna eura, rekao je župan Ivan Celjak.
 
Početak katastarskih izmjera na području Gline i Topuskog
 
U Novom Selu Glinskom, simbolično je obilježen početak višegodišnjeg programa katastarskih izmjera građevinskih područja za razdoblje 2021.-2030., koji počinje i na području Gline i Topuskog.
 
Ravnatelj Državne geodetske uprave Antonio Šustić kazao je da su na području Gline godišnjim programom katastarskih izmjera obuhvaćena područja šest katastarskih općina, ukupne površine 1763 hektara, odnosno 6430 katastarskih čestica i 976 zgrada.
 
Izmjerama su obuhvaćene površine najteže stradale u potresom pogođenom području u prosincu 2020. godine, a rok dovršenja je kraj godine.
 
Sredstva su osigurana u državnom proračunu u iznosu od 1,5 milijuna eura.
 
Na kraju boravka na području Sisačko-moslavačke županije, ministri posjetili Lječilište Topusko, gdje su obišli radove na obnovi zgrade kina, koja će po završetku radova imati zdravstvenu namjenu.
 
Izvor: Hina/Vlada

Pisane vijesti