GSV podržao državni proračun, sindikati protiv

Gospodarsko socijalno vijeće (GSV) danas je podržalo prijedlog državnog proračuna za 2007. godinu većinom glasova predstavnika Vlade i poslodavaca, dok su predstavnici sindikata bili protiv.

ZAGREB, 21. studenog 2006. (Hina) - Gospodarsko socijalno vijeće (GSV) danas je podržalo prijedlog državnog proračuna za 2007. godinu većinom glasova predstavnika Vlade i poslodavaca, dok su predstavnici sindikata bili protiv.

Predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever je, u izjavi novinarima nakon sastanka GSV-a, rekao da je unatoč nekim dobrim stranama proračuna, poput smanjenja deficita i osnivanja riznice, sindikat odlučio ne podržati proračun zbog primjedbi koje se "vuku godinama".

Sever je tako naveo da se dosad još nije desilo da Vlada na vrijeme uključi sindikate u pripreme proračuna, pa je, kaže, sindikalna strana o rastu plaća i o drugim pravima mogla govoriti tek kad je prijedlog proračuna već bio napravljen.

"Ispada da Vlada izbjegava ulaženje sindikata u ranije pripreme sa stavom da to ulazi u njenu i autonomnost Ministarstva financija, koji proračun pripremaju", rekao je Sever.

Ustvrdio je da se "stabilizacija sustava očito radila preko leđa zaposlenih" navodeći da je u proteklom razdoblju rastao i BDP i troškovi, a da su najmanje rasle plaće.

Sever je naveo i da se neselektivno troši novac u proračunu za socijalu.

"Istina je da se puno troši, ali najsiromašniji ne dobivaju dovoljno, a dio troškova dobivaju oni koji je možda ne bi ni trebali", rekao je i kao primjer za to naveo osiguravanje besplatnih udžbenika za sve učenike, bez socijalnih kriterija.

Trebalo je, kaže, planirati i rast troškova za umirovljenike u 2007. jer je nužno da se novim umirovljenicima ispravi nepravda nanesena zakonom od prije nekoliko godina, barem putem pričuve, pa je očito da za to nije bilo volje.

Emil Tedeschi, ravnatelj Hrvatske udruge poslodavaca, rekao je da poslodavci podržavaju proračun jer je uravnotežen.

"Vesele nas potpore malom i srednjem poduzetništvu i obrazovanju", rekao je i dodao da poslodavci očekuju porezno rasterećenje hrvatskog gospodarstva, kako bi se njegova konkurentnost podigla na višu razinu.

"Jedni bi manje poreze, a drugi veće izdatke", rekao je ministar financija Ivan Šuker, požalivši se kako je teško na taj način "sastaviti" proračun, ali dodao da svi ocjenjuju da je proračun konceptualno u redu.

"Hrvatska je jedna od rijetkih zemalja, koja u slijedeće tri godine ima predviđeni veći rast plaća, nego što je rast bruto društvenog proizvoda", rekao je Šuker.

"Nije nam do kraja jasno zašto sindikati nisu podržali proračun, jer se ne radi o suštinskim primjedbama", rekla je potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor te navela da je prijedlog proračuna rađen na temelju fiskalnih smjernica.

"Tek kad je GSV (u kolovozu) prihvatio te smjernice, ministarstva su počela raditi na proračunu", rekla je Kosor.

Jadranka Kosor je podsjetila da je danas potpisan sporazum Vlade sa sindikatima državnih službi i najavila da se sutra nastavljaju pregovori sa sindikatima javnih službi o plaćama.

"Na dobrom smo putu i vjerujem da ćemo sutra pregovore i dovršiti", rekla je Kosor.

Na novinarski upit potvrdila je da su glavni problem nepotpisivanja tog sporazuma sindikati obrazovanja koji ne podržavaju vladin prijedlog o povećanju plaća.



Pisane vijesti