Hrvatska predvodnica EU-a u području javnih isprava za osobe s invaliditetom

  • Slika /Vijesti/2024/Veljača/23 veljača/Sudionici završne konferencije_projekt MOSI.jpg

Projekt Unaprjeđenje sustava korištenja prava osoba s invaliditetom u području mobilnosti (MOSI), čiji je korisnik Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, uspješno je realizirao ciljeve. Hrvatska je postala predvodnica Europske unije u području javnih isprava za osobe s invaliditetom. Rezultati projekta predstavljeni su na završnoj konferenciji.

Hrvatska je prva država članica EU koja je uvela dva dokumenta: Europsku iskaznicu te Europsku parkirališnu kartu za osobe s invaliditetom, temeljem Zakona o povlasticama u prometu. Europska komisija je 8. veljače 2024. godine objavila postizanje političkog dogovora o Direktivi kojom se uvode upravo ove jedinstvene isprave.

Osobama s invaliditetom izdano 116.343 isprave

‘‘Ponosan sam što je Hrvatska prva zemlja koja je provela sve glavne elemente ove Direktive i time postala predvodnica EU-a u području javnih isprava za osobe s invaliditetom. Ovim hvalevrijednim projektom željeli smo osobama s invaliditetom omogućiti brže i jednostavnije ostvarivanje prava koja imaju u području mobilnosti i to na način da predočenjem jednog dokumenta mogu ostvariti sva prava koja imaju. Vjerujem da to predstavlja važan korak za daljnje osnaživanje prava osoba s invaliditetom, ali i pokazuje usmjerenost i posvećenost ove Vlade u poboljšanju kvalitete života osoba s invaliditetom‘‘, poručio je potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković.

‘‘U okviru projekta MOSI, uspješno smo implementirali automatizirano izdavanje isprava za osobe s invaliditetom, bez podnošenja zahtjeva. Ugradili smo visoke sigurnosne mjere kako bismo prevenirali krivotvorenje i prijevare, te smo u Europsku iskaznicu ugradili beskontaktni čip za dodatnu funkcionalnost i sigurnost“, naglasio je Jure Sertić, glavni direktor Agencije za komercijalnu djelatnost koja je partner u projektu. Dodao je da je s današnjim danom, čak 116 343 osobe s invaliditetom zaprimile su bar jednu od isprava.

Korisnicima jednak pristup pogodnostima u svim državama članicama EU

Na konferenciji je sudjelovao i ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak koji je kazao da je prvi zadatak Registra osoba s invaliditetom koji je utemeljen u HZJZ-u 2001. godine bio dobiti statističke podatke za provedbu nacionalne strategije za osobe s invaliditetom i unaprjeđenje politika za tu posebice vulnerabilnu populaciju.

„Tijekom vremena registar je jačao, a prvi dokaz da je spreman za iskorak u direktno unaprjeđenje prava bila je provedba Zakona o zapošljavanju osoba s invaliditetom. Uslijedili su izdavanje brodskih iskaznica, subvencioniranih kredita, inkluzivnog dodatka, sve do ovih izuzetno bitnih iskaznica koje osiguravaju mobilnost osoba s invaliditetom‘‘, istaknuo je Capak.

Naglašeno je da se svim korisnicima koji ostvare pravo na Nacionalnu iskaznicu automatski dodjeljuje i Europska iskaznica, osiguravajući im jednak pristup pogodnostima u svim državama članicama EU s područja turizma, kulture i sporta.

Na panelu održanom nakon konferencije govorilo se o izuzeto važnim zakonskim i podzakonskim propisima za osobe s invaliditetom donesenih tijekom protekle godine te je zaključeno kako Zakon o povlasticama u prometu, uz Zakon o osobnoj asistenciji i Zakon o inkluzivnom dodatku, osobama s invaliditetom i njihovim obiteljima znatno unaprijediti kvalitetu života.



Pisane vijesti