Hrvatska Vlada ostaje predana ciljevima Inicijative triju mora

  • Slika /Vijesti/2020/10 listopad/19 listopad/Inicijativa triju mora 1.jpg

Hrvatska Vlada ostaje predana Inicijativi triju mora, rekao je predsjednik Vlade Plenković na njezinu virtualnom summitu, izrazivši nadu da će suradnja zemalja sudionica osloboditi ogroman potencijal za rast, povezanost i prosperitet.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjelovao je danas na virtualnom sastanku na vrhu Inicijative truju mora, kojem je formalni domaćin Estonija.

Podsjetivši da je Hrvatska zemlja suosnivačica Inicijative triju mora, premijer Plenković je u svom govoru naglasio važnim jačanje suradnje zemalja u području Jadrana, Baltika i Crnog kako bi se ubrzao gospodarski oporavak te potaknuli razvojni projekti u prometu, energetici i digitalizaciji.

"Moja Vlada ostaje predana strateškim ciljevima Inicijative triju mora", kazao je Plenković.

Podsjetio je da je Vlada odredila MVEP-u da koordinira aktivnosti unutar Inicijative triju mora te da se Hrvatska pridružila njezinom investicijskom fondu u koji će putem Hrvatske banke za obnovu i razvitak uložiti do 20 milijuna eura.

"Nadamo se da će naša suradnja osloboditi ogroman potencijal za rast, povezanost i prosperitet", poručio je premijer. 

Nastavak angažmana SAD-a bit će profitabilan za sve sudionike

Premijer je istaknuo da će nastavak angažmana SAD-a u Inicijativi triju mora biti profitabilan za sve sudionike. Također, nada se i snažnijoj ulozi Europske komisije i Njemačke u ovoj Inicijativi u budućnosti.

Na kraju, predsjednik Vlade Plenković zahvalio je bivšoj predsjednici Republike Kolindi Grabar-Kitarović na doprinosu ovoj Inicijativi tijekom njezinog mandata. 

Inicijativa triju mora zajednički je hrvatsko-poljski projekt pokrenut na ljeto 2016. na sastanku u Dubrovniku u cilju jačanja trgovinske, infrastrukturne, energetske i političke suradnje na prostoru između Jadranskog, Baltičkog i Crnog mora.

Inicijativa triju mora povezuje 12 zemalja članica EU-a - Austriju, Bugarsku, Hrvatsku, Češku, Estoniju, Mađarsku, Latviju, Litvu, Poljsku, Rumunjsku, Slovačku i Sloveniju. 

Za Hrvatsku je osobito relevantna zbog izgradnje LNG terminala na Krku, koji će se plinovodnom mrežom spojiti s već izgrađenim terminalom u Poljskoj.

SAD i Njemačka podržavaju Inicijativu triju mora. 


Izvor: Hina/Vlada 

Pisane vijesti | Andrej Plenković