Kardinal Bozanić otkrio spomenik Ivanu Pavlu II. Na Trsatu

U sklopu današnje svetkovine Gospe Trsatske, večeras je u perivoju ispred ulaza u Trsatsko svetište svečano otkriven spomenik papi Ivanu Pavlu II.

RIJEKA, 10. svibnja 2005.(Hina) - U sklopu današnje svetkovine Gospe Trsatske, večeras je u perivoju ispred ulaza u Trsatsko svetište svečano otkriven spomenik papi Ivanu Pavlu II.

Brončani spomenik, nazvan "Trsatski hodočasnik", rad Ante Jurkića, otkrio je nadbiskup zagrebački i predsjednik Hrvatske biskupske konferencije kardinal Josip Bozanić.

Svečanosti su, među ostalima, bili nazočni riječki nadbiskup i metropolit Ivan Devčić, apostolski nuncij u Hrvatskoj Francisco Javier Lozano, predsjednik Vlade Ivo Sanader, te krčki biskup Valter Župan i porečko-pulski biskup Ivan Milovan.

Ivan Pavao II. bio je veliki papa, a njegova veličina izvirala je iz molitve i vjere u Krista, rekao je Bozanić.

Spomenici žive koliko i spomen, a ovaj ovdje zahtijeva, ne samo spominjanje, nego i molitvu da bi živio, rekao je, među ostalim, kardinal Bozanić, istaknuvši kako je vjernicima u Hrvatskoj papa Ivan Pavao II. darovao radost, nadu, sućut i prijateljstvo.

Premijer Ivo Sanader kazao je da Hrvatska duguje zahvalnost Ivanu Pavlu II. jer je iskazivao prijateljstvo našoj zemlji kada je bilo potrebno, i to javno i nesebično. Sanader je podsjetio da je Sveta Stolica u slučaju priznavanja Hrvatske napravila presedan, ne čekavši da to prije nje učini međunarodna zajednica.

Podsjetio je i na značenje triju pastoralnih pohoda Ivana Pavla II. Hrvatskoj rekavši da je u prvom donio podršku u opravdanoj borbi Hrvatske, u drugom poruku obnove i oprosta, a u trećem naznačio važnost puta ka Europi.

Riječki nadbiskup Ivan Devčić kao poveznicu posjeta Ivana Pavla II. Rijeci naveo je marijansku pobožnost istaknuvši kako je time cijelom tom boravku dan snažan marijanski pečat.

Okupljene su još pozdravili riječki gradonačelnik Vojko Obersnel, primorsko-goranski župan Zlatko Komadina, direktor Glavnog ureda Hrvatske turističke zajednice Niko Bulić i apostolski nuncij u Hrvatskoj Francisco Javier Lozano.

Nakon otkrivanja spomenika održano je euharistijsko slavlje koje je predvodio kardinal Bozanić.

Spomenik kipara Ante Jurkića izliven je u bronci u ljevaonici umjetnina zagrebačke Akademije likovne umjetnosti. Predstavlja Ivana Pavla II. u trenutku molitve pred čudotvornom slikom Gospe Trsatske za njegova posjeta tom svetištu 8. lipnja 2003., tijekom trećeg pastoralnog pohoda Hrvatskoj kada je pet dana boravio u Rijeci. Kip je težak oko jedne tone, a visok, zajedno s postoljem, 2,8 metara. Darovatelji spomenika su hrvatska Vlada, Primorsko-goranska županija, Grad Rijeka i Hrvatska turistička zajednica.

Svetkovina Gospe Trsatske održava se u znak sjećanja na, kako predaja kaže, neobjašnjeni dolazak kućice Svete obitelji Isusa, Marije i Josipa iz Nazareta na Trsat 10. svibnja 1291. Po predaji, tu kućicu anđeli su odnijeli nakon tri godine i sedam mjeseci u talijansko mjesto Loretto. Nakon tih događaja na Trsatu su se počeli okupljati hodočasnici te je tu izgrađena prva crkva kao osnova budućeg svetišta. Franjevci su na Trsat stigli u 15. stoljeću kao čuvari svetišta i u toj se funkciji zadržali do danas.



Pisane vijesti