Marić za Novu TV o planu oporavka i dugovima veledrogerijama

Nacionalni plan oporavka zemlje i poklon iz Bruxellesa od 49 milijardi kuna, tema je o kojoj se govori posljednjih dana.
 
Gospodarstvu ide najviše - 26 milijardi kuna, obrazovanju i znanosti sedam i pol, obnovi šest, javnoj upravi i pravosuđu gotovo pet milijardi kuna, zdravstvu dvije i pol, a tržištu rada oko dvije milijarde kuna.
 
Jedan od autora Nacionalnog plana oporavka zemlje, ministar financija Zdravko Marić u Dnevniku Nove TV kazao je da je vidljivo da u šest komponenti najveći dio otpada na gospodarstvo. 
 
"To pokriva i javni i privatni sektor. Privatni sektor je prožet kroz ostalih pet komponenti. Prema našim zadnjim podacima, više od 30 posto, 32 posto ide prema privatnom sektoru", kazao je Marić.
 
"Raspitujemo se kod drugih zemalja, Hrvatska je predložila najveći postotak za privatni sektor", dodao je i istaknuo da su projekti već spremni.
 
"Projekti i brzina implementacije je ključ, odnosno glavni izazov. Danas smo prezentirali javno, neki dan i socijalnim partnerima. Kada budemo ukupno usvajali ukupni dokument koji je 700 stranica, bit će prilike za analizu", rekao je Marić.
 
"Ono što je važno - to je da se naglasak stavi na projekte koji su spremni kako bi se novac što prije počeo povlačiti", dodao je Marić.
 
O papirologiji kod osnivanja tvrtke
 
O papirologiji za osnivanje tvrtke kaže kako nikad neće biti u potpunosti zadovoljan.
 
"Učinjeno je određenih iskoraka, ali uvijek se može još više, kao i s poreznim rasterećenjima. Stremit ću tome dok sam ministar da djelujemo sami na sebe pozitivno da se što je moguće više i poreza i neporeza i administrativno rasterećuje", objasnio je Marić.
 
Problemi u zdravstvu
 
Za probleme u zdravstvu kaže kako je bitan balans.
 
"Mislim da je balans važan i to je nekakav najveći izazov našeg posla. Ovako kad gledamo segment po segment. Netko bi htio da ga se oslobodi skroz poreza, a netko bi htio dobiti sve moguće javne usluge. Naša je uloga u tome balansirati", kazao je Marić.
 
O novoj ponudi za veledrogerije kaže da je jutros transferirano 900 milijuna kuna prema HZZO-u, 600 milijuna je već otišlo prema ljekarnama, a tijekom sutrašnjeg jutra preostali novac ide prema bolnicama. Svjesni smo da to nije dovoljno za ukupni dug", rekao je Marić.
 
"Što se tiče daljnjih koraka, krajem četvrtog mjeseca ćemo imati nove projekcije što se tiče proračuna i gospodarskih pokazatelja. Nakon toga ćemo u okviru proračuna tražiti i možemo računati na još jednu projekciju do ljeta", naveo je Marić i dodao da je svjestan kako je problem strpljenje u okolnostima u kojima jesmo. 
 
"Naravno da ćemo sjesti i razgovarati. Dosadašnji razgovori su bili nekada malo povišenijih i disonantnijih tonova, nekada malo nižih tonova, ali mislim da smo svi odgovorni ljudi s ulogama koje imamo. To su dugovi i obveze koje mi moramo podmiriti i mi ćemo ih podmiriti", rekao je Marić.
 
"Ako je išta dobro - svi smo skupa uvidjeli koliko je nužno potrebna kvalitetna reforma. Ja nisam stručnjak za zdravstveni sustav, gledam financijski dio. Dulje vremena govorim da ćemo morati činiti iskorake i na rashodnoj strani proračuna, ne samo na prihodnoj strani kako bi cijeli sustav učinili održivim", kazao je Marić.
 
Na pitanje hoće li se zdravstvo krpati na trošarinama za šećer, duhan i alkohol, Marić kaže kako se oni se najvećim dijelom financiraju iz doprinosa za zdravstveno osiguranje.
 
Stanje u proračunu
 
"Jučer smo to pojasnili svi skupa, Vlada je pokazala njezin smjer - porezno rasterećenje svih ovih godina. Ne samo da je to naša nekakva ideja nego smo je proveli u djelo i s tim ćemo nastaviti i dalje", istaknuo je Marić.
 
Marić ističe da je stanje u proračunu, što se tiče prihodovne strane,  relativno u redu.
 
"Rashodna je strana pod puno većim izazovima. Nešto više od dva posto je pad poreznih prihoda u odnosu na prva tri mjeseca prošle godine. PDV je 3,2 posto manji. Ono što može radovati je pad doprinosa za mirovinsko osiguranje od samo 1,5 posto, što znači da su mjere očuvanja radnih mjesta polučile uspjehe jer godina dana krize nije jednostavna", istaknuo je Marić.
 
"Rashodi su kudikamo veći izazov. Zdravstvo s jedne strane, nemamo osigurana sredstva ni za četiri posto povećanja plaća za državne i javne službe koje je u primjeni od 1.1. Neugodno i dodatno iznenađenje su i sudske presude, obzirom na tužbe javnih službi", rekao je Marić.
 
"Početak je mjeseca, preduskrsno vrijeme, poručujem umirovljenicima da mirovine nisu upitne", istaknuo je.
 
Upitan ide li se u novi rebalans proračuna s obzirom na zdravstvo, Marić je naveo da će krajem travnja imati projekcije. "Hoće li biti u prvoj polovici prije ljeta, ili vjerojatnije nakon ljeta, vidjet ćemo. Kadgod bio, prema zdravstvu očekujemo još jednu uplatu prije ljeta", zaključio je Marić.
 
Izvor: Nova TV / Vlada

Pisane vijesti | Zdravko Marić